Boktips!

Publicerad: Onsdag, 3 februari 2021, Skribent: Susanna

Thirteen storeys, av Jonathan Sims

Ett trettonvåningar högt huskomplex tornar upp sig i London. Å ena sidan nybyggda lägenheter för samhällets toppskikt, å andra sidan resterna av en äldre byggnad vars boende kämpar för att få vardagen att gå ihop. Det som håller dem samman är Banyan Court och mannen som lät bygga det, Tobias Fell. Nu inviterar han tolv utvalda gäster från husets båda sidor till en ödesdiger middagsbjudning.

I Jonathan Sims debutroman får vi följa de tolv inbjudna gästerna dagarna innan tillställningen. Vi tas med på en resa i det moderna samhällets mörkare delar och det är inte de mer fantastiska beskrivningarna som är mest skrämmande. Det är inte bara en mörk historia utan också en vacker, skriven med ett språk som utan att vara överdrivet utsmyckat ändå är poetiskt.

Vid en första anblick är Thirteen Storeys en thriller som bär tydliga spår av M. R. James, en av Sims inspirationskällor. De boende, och arbetande, i Banyan Court hemsöks av huset och gränsen mellan verklighet och grotesk fantasi är hårfin, en balansgång som Sims med professionell skicklighet behärskar. Men det är mycket mer än så. Thirteen Storeys är en samhällskommentar, en tänkvärd bok som sätter fingret på mycket mer än en spökhistoria.

Sims, som kanske hittills är mest känd som mannen och rösten bakom podcasten The Magnus Archives, producerad av Rusty Quill, imponerar verkligen med sin förmåga att ge varje karaktär en unik röst. Det är lätt att känna med huvudpersonerna och det krävs inte mycket fantasi för att dras med i husets vindlande korridorer. När boken är slut lämnar den inte bara en saknad efter sig (för vem saknar inte en bra bok när den är slut?) utan också nyväckta tankar. För Thirteen Storeys är inte bara fiktion, den riktar också skarp kritik mot bostadsmarknaden och klasskillnaderna den föder.

Snöra på dig finskorna, du är härmed inbjuden till middag i takvåningen på Banyan Court.

Susanna


Kommentarer

Nyhetsbrev