Böcker med bilder

Publicerad: Onsdag, 1 december 2021, Skribent: Linda

Om man säger bilderböcker går tankarna direkt till barnböcker, och konstböcker för tankarna till kaffebordsböcker med bilder på tavlor och lite kuriosa. Men det finns ju böcker som hamnar lite mitt emellan, som bilderböcker för vuxna. Vid vansinnets berg är ett perfekt exempel. HP Lovecrafts roman har illustrerats med fantastiskt vackra målningar och blivit ett praktverk som förhöjer orginalberättelsen. François Baranger, illustratör som tidigare arbetat med film och spel, fascinerades tidigt av Lovecrafts varelser och visioner som befolkar fantasins allra mörkaste skrymslen. Tidigare har han också illustrerat Cthulhu vaknar. 

John Ajvide Lindqvist är också mest känd för skräck, men nu har han gett ut en bilderbok för vuxna med alternativa fakta om fåglar, som också heter just Alternativa fakta om fåglar. Med hjälp av pseudovetenskap, fejkornitologi och vardagsfilosofi väver han fria fantasier kring våra vanligaste fåglar, med absurd humor som resultat. Texterna är vackert illustrerade med akvareller av Mia Ajvide. Här berättas varför danska är det språk som korpar har lättast för att imitera, hur många svalor som krävs för att tillverka en sommar och vad som hänt med SOG, Stora Ornitologiska Genusutredningen. Den perfekta presenten till den som tror sig veta allt.

En modern klassiker på temat, och dessutom tematisk med årstiden, är boken Tomtar. Den gavs för första gången ut 1976 och har sedan dess fortsatt att informera både barn och vuxna om tomtarnas hemliga liv. Visste du till exempel att tomtar är sju gånger så starka som människor? Eller att tomtepar alltid får tvillingar? Nu får du chansen att lära dig allt du någonsin velat veta om dessa hemlighetsfulla små varelser som lever under jorden.
Tomtar är nämligen holländaren Wil Huygens vetenskapliga observation av tomtarnas kultur och levnadsvanor. Boken täcker allt från tomtars anatomi, utbildning och arkitektur till deras relationer till andra mytiska väsen, med verklighetstrogna illustrationer av Rien Poortvliet.

En annan bok som verkligen bryggar utrymmet mellan berättelse och konstbok är Simon Stålenhags Ur Varselklotet. Den slog ned som en liten bomb i liutteraturvärlden för femton år sedan och sedan dess har Simons berättelser, som verkligen utnyttjar att en bild kan säga mer än tusen ord, tagit sig hela vägen över atlanten och blivit tv-serie. Har du inte läst, eller upplevt honom tidigare, kan vi dock rekommendera att gå tillbaka till ursprundet och upptäcka vad som lockade så många läsare från början, och låta fantasin kittlas av mixen av svunnet folkhem och dystopisk science fiction. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev