Bertil Mårtensson (1945-2018)

Publicerad: Tisdag, 6 november 2018, Skribent: Maths Claesson

Författaren och filosofen Bertil Mårtensson har lämnat det jordiska och påbörjat resan ut i rymden, mot fjärran världar, mot oändligheten. Den här lilla spalten är inte rätt forum för att ta Bertils stora betydelse för till exempel svensk science fiction-fandom, eller försjunka i hans författarskap som omfattade science fiction, fantasy och deckare. Men Sf-forum måste nämnas. Jag kommer ihåg hur jag som tonåring hemma i Småland fick en bunt äldre nummer av Sf-forum i posten, ett påkostat och seriöst fanzine där Bertil var medredaktör, och skrev bokrecensioner och artiklar och noveller. Jag läste allt han skrev, som om det hade varit den heliga skrift.

Och så var han författare också. Han skrev science fiction. Jag var djupt imponerad av omslaget till Samarkand 5617, där författaren själv var på bild och blickade mot (föreställde jag mig) framtiden och äventyren som väntade. Och så blev han filosof på universitet i Lund. Visste allt om Philip K Dick och alla andra sf-författare också. Jag kommer ihåg en hedersgästmiddag på en sf-kongress när Bertil sade att han förberett ett tal om Marion Zimmer Bradleys Darkover-romaner som kanske var lite långt, men i alla fall. Sedan pratade han i nästan två timmar, och det var oavbrutet intressant, trots att vinglaset var tomt och maten sedan länge uppäten.

Jag och Bertil hamnade i radio också. Filosofiska rummet, tillsammans med filosofen Tomas Anderberg. Vi skulle tala om människovärde, androider och robotar. Jag var helt förstörd. Två filosofer och så jag, som visserligen läst både praktisk och teoretisk filosofi på universitetet men inte lyckats avsluta någon av kurserna eftersom det sällan fanns rymdraketer i kursböckerna. Så jag sade inte mycket i programmet. Hummade mest. Men Bertil var enastående, det blev Dick och Bladerunner och spekulationer om människovärdet som bara en sf-författare med filosofisk påbyggnad klarar av. Ett av de bästa programmen de gjort, sade programledaren efteråt.

Så en sista hälsning från oss i Sf-bokhandeln, Bertil. Res i frid.


Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.