Ben Bova (1932-2020)

Publicerad: Tisdag, 1 december 2020, Skribent: Gunilla Jonsson

Ben Bova tillhörde den generation amerikanska sf-författare som började publicera sig i tidskrifter på 50- och 60-talet.

1972 tog han över redaktörsskapet för den klassiska novelltidskriften Analog efter John W. Campbell Jr.  Där stannade han till 1977, under en period när Analog och andra sf-tidskrifter vidgade sina vyer från en inriktning på ”hård” ingenjörs-sf mot vad som blev den brokiga genre vi har i dag. Den kunskapen tog han med sig till tidskriften Omni, som startade 1978. Det var en ny slags hippare sf-tidskrift, något av sin tids Wired.

Men framför allt skrev Ben Bova böcker. Det började med rymdäventyr i slutet av 50-talet och kom att spänna över ett vitt fält (inklusive en knasig utflykt till Homeros Grekland i Orionböckerna). De flesta minns honom nog för de böcker som brukar sammanfattas som ”Grand Tour-serien”. Där låter han sina romangestalter från det sena 2000-talet utforska solsystemet i mer än tjugo böcker. Den första hette Mars och kom 1992. Den sista, Uranus, släpptes i våras. Den var tänkt att bli den första i en serie om de yttre planeterna.

Ben Bova blev 88 år.

Foto: Ed Chappell

 


Kommentarer

Nyhetsbrev