Årets två nördparader har gått i mål

Publicerad: Onsdag, 31 maj 2023, Skribent: Johannes

Länge leve nördintresset! Årets två nördparader och gått i mål. Vår marknadskoordinator – och tillika arrangör för Göteborgsbutikens parad – Johannes berättar om årets genomförande.  
 
Hur ska en kunna sammanfatta nördparaden? Den kan vara regnig och stressig och.. och.. alldeles alldeles underbar! När jag sitter vid min dator och hamrar ned denna text har det gått mindre än 72 timmar sedan årets två nördparader avslutats. Evenemanget som har varit med mig – på ett eller annat sätt – sedan mitten av december 2023. Jag ska göra mitt bästa för att sammanfatta årets evenemang, och jag skulle troligen kunna skriva en hel novell om tiden (och utrymmet) fanns. Men vi håller det kort och koncist.  
 
Låt oss börja med att förklara vad nördparaden egentligen är och hur det blev ett årligt insag hos oss på Science Fiction Bokhandeln. Idéen till evenemangen – i bokhandelns regi - myntades första gången 2013. Göteborgsbutiken skulle flytta till nuvarande lokaler på Kungsgatan och butikens dåvarande personal önskade slå på stora trumman. Målet var att det skulle vara ståtligt, glädjefyllt och att så många folk som möjligt skulle uppmärksamma att butiken vuxit ur sina tidigare lokaler. Några år tidigare hade det organiserats en parad i Madrid för att fira nördintresset. Konceptet kändes väldigt passande för butikens ändamål och beslutet att skapa Sveriges första nördparad var snabbt fattat. En tradition var därmed född.  
 
Konceptet Nördparaden (som från början gick under namnet Geek Pride) har sedan växt sig starkt under åren. Så pass starkt att vi vanligtvis arrangerar parader i tre städer – Stockholm, Göteborg och Malmö. Evenemangen genomförs självklart i anslutning till 25 maj (aka. Towel Day och/eller Internationella nörddagen). I år – pga. flera olika anledningar - arrangerade vi parader i Göteborg och Malmö. Och vilka folkfester det blev!  
 
I Göteborg samlades över 1,000 personer och vandrade tillsammans från Götaplatsen till Domkyrkan. Stormtroopers, pikachus och hundratals andra karaktärer deltog i tåget och stämningen var på topp. Väl framme på Domkyrkoplan bjöds det på musik, dans och dräkttävling. Årets jury hade ett svårt uppdrag att utse vinnare i de olika tävlingskategorierna (Bästa film, Bästa rymden, Bästa fantasy och Bästa kreativitet), men de lyckades till slut finna fyra värdiga vinnare. Även Göteborgs-Posten var på plats och HÄR kan du läsa deras artikel. 
 
Även i Malmö var årets parad en stor framgång. Precis innan jag börjar skriva denna text fick jag rapport från Malmöbutiken att årets evenemang varit över alla förväntningar. Nördparaden i Malmö är vår yngsta – pga. att butiken på Södra Förstadsgatan är vår allra nyaste - men för varje år som går sätter de nya deltagarrekord. Och 2023 var inget undantag. Tyvärr var det svårt att uppskatta exakt antal deltagare, men att tåget var markant längre jämfört med förra året går det inga tvivel om. Spårvägens Musikkår anförde paraden i Malmö och väl framme vid butiken passade de på att bjuda på ett väl inövat musikprogram. Något som var mycket uppskattat av såväl paraddeltagare som förbipasserande.  
 
Så, blev det några bilder? Svaret på den frågan är självklart ett rungande ja. Vi hade fotografer på plats under båda paraderna och vi arbetar just nu med att redigera bildmaterialet. Den som varit uppmärksam har kanske redan noterat att vi i måndags delade med oss av en antal bilder i våra sociala kanaler. Men senare under veckan kommer vi publicera massor av ytterligare foton på Facebook-sida. Stay tuned! 
 
Avslutningsvis vill jag – å bokhandelns vägnar – skicka ett stort tack till alla paraddeltagare. Vi är så glada och tacksamma att ni mötte upp och vandrade tillsammans med oss genom centrala Göteborg och centrala Malmö. Utan er skulle vi inte kunna genomföra dessa underbara evenemang. Jag önskar även skicka stort tack till samarbetspartners och kollegor. Vi ser fram emot att träffa er alla under Nördparaden 2023! 
 
PS: Har om du har bilder från paraderna som du planerar dela med dig av på Instagram? Vill du att vi delar dessa vidare i våra kanaler? Då får du gärna tagga @sfbok, @sfbok.malmo och/eller @sfbok.goteborg i dina bilder. Vi kommer dela så mycket material vi bara hinner och kan. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev