Albert Uderzo 1927-2020

Publicerad: Onsdag, 25 mars 2020, Skribent: Ulf

När jag var barn hade vi en jultradition som gick ut på att mina föräldrar gav mig och min syster en julklapp redan på morgonen, för att vi skulle ha något att göra under den där outhärdligt utdragna dagen som julafton var. I mitt fall var den julklappen påfallande ofta ett seriealbum. Det kunde vara ett med Smurfarna eller kanske Spirou, eller så var det Asterix. Jag låg ofta på magen i vardagsrummet med näsan i albumet och bläddrade försiktigt de stora sidorna med de färgglada bilderna med ett glas julmust orört på golvet bredvid mig. Asterix lilla by i norra Gallien med sina envisa och kampglada invånare var min absoluta favoritplats att besöka; de fantastiska namnen, de uttrycksfyllda ansiktena, dynamiken och spänningen. Och Asterix själv mitt i allt det där med sin hund och sin bäste vän Obelix. "De är inte kloka, de där romarna."

De ständigt återkommande birollerna Piraterna med sin pragmatiska acceptans, de porträttlika karikatyrerna och lekfullheten, ja det är så mycket som gör att Asterix sitter på sin alldeles egna piedestal i mitt hjärta. Så jag blev ledsen, ledsen och nostalgisk när jag möttes av nyheten att den siste kvarlevande av Asterix skapare, Albert Uderzo har avlidit vid 92 års ålder. Vila i frid herr Uderzo, utan ditt och René Goscinnys verk hade jag nog aldrig blivit lika historie-intresserad eller förtjust i fantasy.
Mitt favoritalbum är nog Asterix och Vikingarna, beskrivningen av de orädda nordmännen som vill bli skrämda för att kunna flyga är obetalbart rolig och det finns en serieruta i den jag och en av mina barndomskamrater citerar än idag. Vilken? det får vara hemligt... Leta upp era gamla album eller hitta ett nytt, läs lite Asterix till Uderzos minne. Och har ni en gissning vilken ruta det kan vara, så skicka in en bild på den för all del. Ät ett vildsvin, ge er inte för motgångar och håll hårt i de vänner ni har.

Ta hand om er.

/Uffe


Kommentarer

Nyhetsbrev