Afrofantastik

Publicerad: Måndag, 23 september 2019, Skribent: Linda

Världen blir både allt större och närmre samtidigt och en spännande utveckling inom fantastiken är att det dyker upp så många perspektiv som tidigare varit i skymundan. Just nu lyfter vi afrofantastiken med en kampanj för att göra det lättare att hitta denna fantastiska genre!  Vi tipsar om dagsfärska Liknelsen om sådden, den nyöversatta svenska utgåvan av Octavia Butlers klassiker Parable of the Sower, som blivit kusligt aktuell med den förnyade debatten om klimatkrisen. Lauren Oya Olamina är 15 år gammal. Hon bor i Robledo, utanför Los Angeles. Hon bor i ett område omgärdat av murar som skyddar mot kaoset utanför. I ett USA år 2024 drabbat av finanskriser och klimatkriser är vatten dyrare än bensin, och bränder ödelägger stora delar av landet.
 

I Black Leopard, Red Wolf får en legoknekt får i uppdrag att söka rätt på ett försvunnet barn i en fantasyberättelse inspirerad av afrikanska myter. 

Rosewater vann romankategorin i the Nommo Awards 2017, ett pris för afrikansk genrelitteratur. Den utspelar sig i Nigeria, i en framtid där det vid flera tillfällen har fallit utomjordiska organismer till jorden som börjat förändra naturen kring sig. Människor har försökt studera och förstå den utomjordiska närvaron, men med ganska begränsad framgång. USA har brutit all kommunikation med omvärlden, folk handlar illegalt med utomjordiska djur och vissa människor har utvecklat psykiska krafter via infektion av utomjordiska sporer. 


Kommentarer

Nyhetsbrev