8 mars

Publicerad: Onsdag, 8 mars 2023, Skribent: Karin

Det är internationella kvinnodagen, så vi uppdaterar vår 8 mars-tipslista med titlar från de senaste åren. De berör på olika sätt genus och jämställdhet, skildrar könsroller och kvinnors tillvaro under vitt skilda förhållanden, från drakar till rymden, historia och framtid, utopi och dystopi. Ny science fiction, fantasy och skräck, och flera klassiker i nyutgåvor.

When Women Were Dragons. I 50-talets USA ska flickor och kvinnor vara tysta och lydiga … men när de förvandlas till drakar kan de inte hållas nere längre.

Light from Uncommon Stars av Ryka Aoki. Shizuka är en mästerviolinist som gjort en deal med djävulen. När hon träffar den unga Katrina tror hon att hon hittat en sista själ att offra, men donut-bagaren (och rymdkaptenen) Lan kanske kan få henne på andra tankar.

Kvinnoland Charlotte Perkins Gilman. Klassisk science fiction-utopi från 1915 i ny svensk utgåva. Om det fördolda landet där kvinnor lever helt utan män, och de tre upptäcktsresanden som kommer dit och får klia sig i huvudet.

Siren Queen av Nghi Vo. Hollywoods guldålder drivs här av mörk, kuslig magi. Luli är en asiatisk-amerikansk skådespelerska som bestämt sig för det nästan omöjliga: att bli stjärna.

Spear av Nicola Griffith. Riddarna av Runda Bordet i en mytisk tid. Parsifal-rollen spelas av en ung kvinna som vuxit upp i vildmarken, och när hon träffar Nimue slår det gnistor.

Charlie av Margareta Suber. Sveriges troligen första lesbiska roman! Som en kvinnlig version av Jeeves and Wooster möter Maurice på en badort i södra Sverige. Läckra bilar, kortklippta flickor och en sommarkärlek.

The Golem and the Djinni, och The Hidden Palace Helene Wecker. New York från 1899 till första världskriget, med en nybyggd golem och en tusenårig djinni som finner sina platser i smältdegeln. Många intressanta kvinnoporträtt i en snabbt föränderlig tid.

Lady Susan av Jane Austen. I Jane Austens enda brevroman är huvudpersonen inte lawful good som hennes hjältinnor brukar: Susan intrigerar och manipulerar för att få allt hon vill ha.

The Red Scholar's Wake av Aliette De Bodard Science fiction, med rymdpirater och deras förrädiska intriger, levande skepp och deras komplexa liv. Lesbisk romans och mycket coolt världsbygge.

A Dowry of Blood S:T Gibson. En av Draculas "brides" berättar sin version av deras (o)liv tillsammans, i det komplicerade förhållandet mellan en farlig man, flera brudar, och deras offer …

Egalias döttrar Gerd Brantenberg. Norsk feministisk klassikersatir från 1977 i nyutgåva. Belyser könsmaktordningen ur omvänt perspektiv, där kvinnorna har makten.

Invisible Women: Exposing Data Bias in a World av Criado Perez. Fackbok som går igenom hur genomgående forskning, strukturer, teknologi, medicin, m m, är baserad på män, och vilket bakslag det får för kvinnor.

Master of Djinn av P. Djeli Clark. 1912 i Kairo: Fatma var den första kvinnliga kommissarien i övernaturliga polisen, och får hantera fördomar, djinner och hemliga sällskap. Steampunk som inte är kolonialistisk!

Kvarteret Oron av Elin Wägner. En Stockholmsskildring som utspelar sig 1918, skriven av en av våra tongivande tidiga feminister.

Sword Princess Amaltea samlingsvolym del 1-3. Tecknat i mangastil för 9-12. En glad berättelse om prinsessan som måste rädda sin prins enligt matriarkatets urgamla tradition men som kanske gör nya upptäckter under resans gång.

Naondel. Maria TurtschaninoffAndra krönikan från det Röda klostret som är en förhistoria till Maresi och berättar om kvinnorna som hålls fängslade i visirens harem och hur de planerar sin flykt därifrån.

Sistersong av Lucy Holland. Britannien efter romarna, stridande klaner, och kung Cadors döttrar och son som försöker ta makten över sina liv när trollkarlen Myrdhin ställer till allt, som han gör.

Old Babes in the Wood av Margaret Atwood. Ny novellsamling av författaren till The Handmaid’s Tale, med berättelser om familj, förhållanden, förlust och minnen, en del med folkloristisk twist.

Luckenbooth av Jenni Fagan. Episodroman som utspelar sig i ett hus i Edinburgh och dess invånare genom hela 1900-talet. Kvinnor mördas, spökar, kämpar och lever.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev