2023 - fantasy på gång

Publicerad: Tisdag, 17 januari 2023, Skribent: Gabi

Det kommer mycket intressant fantasy att se fram emot 2023 och (minst) ett riktigt stort författarbesök.

WITCH KING är Martha Wells återkomst till fantasyhyllorna. Författaren till Murderbot Diaries är känd för sina karaktärsdrivna berättelser med kvick och klipsk prosa. Vi är superpeppa på att möta hennes nya huvudperson, Kai. En demon som en gång ingick en pakt med en magiker och delade dennes kropp under många år. Men paret mördades och Kai sjönk ner i en lång dvala tills en främling försöker stjäla Kais krafter utan hans medgivande. Förutom den nya romanen som kommer i slutet av maj, är vi också svårt hypade inför Martha Wells besök på årets Eurocon i Uppsala! På denna science fiction-kongress kommer det finnas möjlighet att träffa både Wells och många andra författare, lyssna på dem i samtal och så klart få sina böcker signerade. Missa inte att skriva in i kalendern i juni!

THE TYRANNY OF FAITH av Richard Swan släpps i slutet av februari och är andra delen av i serien Empire of the Wolfs. Mörk fantasy möter kriminaldrama i ett kejsardöme som håller på att slitas sönder av maktkamp. Bra ränksmideri och mordmysterie och riktigt hög bladvändarfaktor fick oss att sugas rätt in i första boken. I del två prövas Sir Vonvalt, den kejserliga rättens försvarare, hårt när en kidnappning utvecklas till en riktig mardröm både politiskt och magiskt.

THE LAST BINDING-trilogin av Freya Marske skall också avslutas innan 2023 går till ända. Edwardiansk fantasy med queera huvudpersoner, har vi blivit mycket förtjusta i både A Marvellous Light och A Restless Truth. Första boken handlade om en ung baron och en magiker som först mycket motvilligt tvingades jobba ihop för att sedan utveckla passionerade känslor för varandra. Andra delen var en lesbisk kärlekshistoria kryddad med mordmysterie ombord en atlantångare. I tredje boken möter vi en aristokrat och en författare/tjuv, och hotet mot magikerna som mullrat genom serien går inte längre att ignorera.

THE FRUGAL WIZARD'S GUIDE FOR SURVIVING MEDIEVAL ENGLAND av flitiga Brandon Sanderson kommer i slutet av juni! Det här är inte en stor episk fantasy, utan ett av hans mer lättsamma pandemiprojekt. Med vibb av Mark Twains "En yankee vid kung Arthurs hov", har vi här en tidsresenär som hamnar i en magisk värld... problemet är bara att han inte minns vem han är eller varför han är där, men någon verkar vara villig att döda för att få fatt i honom. Som tur är fick han med sig en guidebok - tyvärr verkar den ha exploderat på vägen. Vi tror på kaos, humor och högt läsvärde i sommar! Förutom dessa så släpper Sanderson i år också Tress of the Emerald Sea (april) och Yumi and the Nightmare Painter (oktober), även de pandemiprojekt. 

SILVER IN THE BONE är YA med Arthuriansk inspiration, när Alexandra Bracken  startar en ny fantasyserie. En motvillig grav- och relikplundrare försöker bara ta hand om sig och sin bror. Men när ryktet sprids att hennes försvunne far (också gravplundrare) precis innan han gick upp i rök fick fatt på en magisk ring med band till kung Arthurs hov, samlas allsköns obehagliga typer (de flesta med mycket mer magiskt oomph!) omkring henne. Dessutom hänger en förbannelse över syskonen och den enda som verkar kunna hjälpa till, är en av hennes mest irriterande rivaler. 

Och, från skräckhyllan, ser vi väldigt fram emot:

HOW TO SELL A HAUNTED HOUSE av Grady Hendrix väntas i butik denna månad! Att sälja ett ärvt hus är alltid jobbigt, men när det är fullt av en riktigt obehaglig docksamling och man måste samarbeta med otrevliga släktingar blir det bara värre. Precis den situationen är Louise i, när hon åker för att möta sin bror och ta itu med föräldrahemmet. Hendrix är specialist på 80-tals referensig och skräckfilmsinspirerade böcker. Vi har läst och älskat The Final Girl Support Group och My Best Friend's Exorcism och är helt redo att sätta tänderna i det hemsökta husets mardröm.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev