Transformers möter G.I. Joe i Energon Universe

Publicerad: Torsdag, 27 juni 2024, Skribent: Petter

Vi är många som glatt blandade våra actionfigurer när vi var små. Turtles teamade upp med He-Man för att besegra Rulons, Shredder fick en ny ärkefiende vid namn Luke Skywalker. Möjligheterna var oändliga och det rådde total anarki i leksakslådan. Walking Dead och Invincible-författaren Robert Kirkman har fått chansen att som vuxen göra just det när han lyckades lägga vantarna på licenserna till Transformers och G.I. Joe (även känt som Action Force här i Europa).   

Resultatet är en satsning där de båda 80-talsgiganterna möts. Satsningen har fått namnet Energon Universe och planen är att berätta en större övergripande historia via flera individuella titlar. Än så länge handlar det om fyra olika böcker, med ytterligare två som släpps till hösten. Void Rivals är titeln som kickade igång det hela och är skriven av Kirkman själv. Därefter följde den första volymen av Transformers skriven av Do a Power Bomb-författaren Daniel Warren Johnson. Den första vågen avslutas sedan med två G.I. Joe böcker: Duke och Cobra Commander, båda förväntas i lager i början av juli. Samtliga titlar har mötts av ett fint och varmt mottagande av såväl fans som kritiker, av det vi på Bokhandeln hittills läst kan vi inget annat än hålla med.  

Som det är allt för ofta med liknande storsatsningar finns det en oro att de släpper allt för många böcker och att det följaktligen kommer bli svårt att hänga med, alternativt att historien blir utspädd och ointressant. Gällande detta har Kirkman lovat att de kommer ha max 4 pågående titlar åt gången. Huruvida det faktiskt blir så får tiden avgöra. En sak är i alla fall säker: Än så länge finns det fyra mycket läsvärda förstavolymer att ta sig an. 

Här nedan följer kortare introduktioner av de första fyra titlarna:     

Void Rivals vol. 1: More then meets the eye av Robert Kirkman 

På en plats långt från Jorden har ett krig pågått i evigheter. Men krig är kostsamt och de båda faktionerna har ont om resurser. När en stor mängd värdefull is upptäcks på en avlägsen planet blir det därför ett race om vem som hinner dit först. Båda faktionerna skickar sina bästa piloter för att undersöka saken, men något går fel och piloterna kraschar på en tidigare okänd planet. De måste nu se förbi den uråldriga konflikten och samarbeta för att kunna ta sig därifrån. Men är de verkligen ensamma på planeten? Och döljer kriget mellan de två faktionerna ytterligare hemligheter? 

Transformers vol. 1: Robots in disguise av Daniel Warren Johnson

Efter 200 år av krig tvingas Optimus Prime och hans trogna Autobots att fly hemplaneten Cybertron. När ärkefienderna Decepticons attackerar flyktskeppet förlorar de kontrollen och kraschlandar till slut på Jorden. Där hittas de av två människor som hjälper Optimus att etablera en bas från vilken de kan samla tillräckligt med energi för att ta sig hem igen. Det visar sig snart att de inte är ensamma om den planen. Ett gäng Decepticons som befann sig på skeppet när det kraschade är också måna om att ta sig därifrån. En försättning på kriget som tog sin början på Cybertron är ett faktum, med Jorden som nytt slagfält.   

Duke vol. 1: Knowing is half the battle av Joshua Williamson 

När officer Conrad Houser, även känd som Duke, under ett flyguppdrag blir attackerad av en gigantisk robot lyckas han med nöd och näppe fly med livet i behåll. Väl tillbaka på basen är det ingen som vill tro honom, inte ens överste Hawk. Houser vet dock vad han såg och beger sig därför i väg i jakt på svar. Spåren leder honom in i en situation farligare än han någonsin kunnat ana.  

Cobra Commander vol. 1: Determined to rule the world av Joshua Williamson 

Cobra-La är ett undervattensammhälle som länge kunnat existera på jorden i hemlighet. Det är även ett samhälle i desperat brist på resurser. När deras chefsforskare upptäcker en ny energikälla, det utomjordiska Energon, ändras allt. Detta skulle kunna vara nyckeln till Cobra-Las räddning. Chefsforskaren har dock andra planer och antar därför en helt ny identitet – Cobra Commander. Vad är hans slutgiltiga mål? Och vad är han beredd att göra för att nå dit? 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev