Rapport från Nördparaderna i Göteborg och Malmö

Publicerad: Onsdag, 29 maj 2024, Skribent: Johannes

Länge leve nördintresset! Årets två nördparader – i Göteborg och i Malmö – har gått i mål. Vår kollega Johannes berättar om årets genomförande. 

Hur ska en sammanfatta årets nördparader? När jag sitter vid min dator och skriver denna text så är det måndag morgon. I lördags vandrade hundratals glada och stolta nördar genom centrala Göteborg och centrala Malmö och precis som tidigare år känner jag mig stolt. Stolt för att vara en del av arrangemanget och stolt över alla fina personer som gör dessa evenemang så underbara, år efter år.

Jag ska göra mitt bästa för att sammanfatta årets evenemang, och jag skulle troligen kunna skriva en hel novell om tiden (och utrymmet) fanns. Men vi håller det kort och koncist. Låt oss börja med att förklara vad nördparaden egentligen är.

Idéen till evenemangen (i bokhandelns regi) myntades första gången 2013. Göteborgsbutiken skulle flytta till nuvarande lokaler på Kungsgatan och butikens dåvarande personal önskade slå på stora trumman. Målet var att det skulle vara ståtligt, glädjefyllt och att så mycket folk som möjligt skulle uppmärksamma att butiken vuxit ur sina tidigare lokaler. Några år tidigare hade det organiserats en parad i Madrid för att fira nördintresset. Konceptet kändes väldigt passande för butikens ändamål och beslutet att skapa Sveriges första nördparad var snabbt fattat.

Konceptet Nördparaden har sedan växt sig starkt. Så pass att vi vanligtvis arrangerar parader i samtliga tre städer där vi har butik. Evenemangen genomförs självklart i anslutning till 25 maj, aka. Towel Day eller Internationella nörddagen. I år arrangerade vi parader i Göteborg och Malmö - och vilka folkfester det blev!

NÖRDPARADEN I GÖTEBORG
I Göteborg samlades runt 600–700 personer på Götaplatsen. Stämningen var mycket god och solen var väldigt närvarande. Som tur var fanns det skugga att finna på området. Ungefär en halvtimme innan avgång ankom både orkester och dansare, i form av studentorkestern Tongangarne och studentbaletten Patriciabaletten. Tongangarne bjöd glatt på nördmusik inför paradens avfärd. Vid kl. 13.00 vandrade det stora gänget tillsammans från Götaplatsen till Domkyrkan. Marios, pikachus och hundratals andra karaktärer deltog i tåget och stämningen var på topp. Väl framme på Domkyrkoplan blev det prisutdelning i vår årliga dräkttävling. Årets jury hade det svåra uppdraget att utse vinnare i de olika tävlingskategorierna, men de lyckades till slut finna fem värdiga vinnare.

NÖRDPARADEN I MALMÖ
Även i Malmö var årets parad en stor framgång. Samlingen ägde rum utanför Stadsbiblioteket och även här var vädret på topp. Förbipasserade och paraddeltagare tog glatt bilder med karaktärer som Queen of Hearts, Mario och Zelda. Spårvägens Musikkår anförde årets parad och väl framme vid butiken passade de på att bjuda på ett väl inövat musikprogram. Något som var mycket uppskattat av såväl paraddeltagare som Malmöbo som befann sig på stan denna soliga lördag. Även här arrangerades dräkttävling och bland vinnarna fanns Alice och den vita kaninen samt spanska inkvisitionen.

Avslutningsvis vill jag á bokhandelns vägnar skicka ett stort tack till alla paraddeltagare. Vi som arbetar på Science Fiction-bokhandeln är så glada och tacksamma att ni vandrade tillsammans med oss genom centrala Göteborg och centrala Malmö. Utan er skulle vi inte kunna genomföra dessa underbara evenemang. Jag önskar även skicka stort tack till samarbetspartners och kollegor. Vi ser fram emot att träffa er alla under Nördparaden 2025!

PS: Om du har bilder från paraderna som du planerar dela med dig av på Instagram? Vill du att vi delar dessa vidare i våra kanaler? Då får du gärna tagga @sfbok, @sfbok.malmo och/eller @sfbok.goteborg i dina bilder. Vi kommer dela så mycket material vi bara hinner och kan.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev