Böcker från när och fjärran

Publicerad: Torsdag, 4 juli 2024, Skribent: Linnéa

När jag lärde mig läsa på engelska öppnade det upp för enormt många fler böcker att välja mellan, allra mest inom fantasy och science-fiction. Men att lära sig läsa språket för varje land jag vill läsa en bok från är förstås inte möjligt. Lycklig är jag därför att populariteten av fantasy och SF ökat så mycket att det numera finns en bredd av böcker översatta till svenska inom dessa genrer från en rad olika språk!  

Innan kaffet kallnat av Toshikazu Kawaguchi 

Översatt från japanska finns succén Innan kaffet kallnat nu äntligen på svenska! Om du sätter dig på rätt stol och blir serverad kaffe på caféet Funiculi Funicula kan du åka tillbaka i tiden och träffa någon som besökt samma café. Men pass på, om du inte dricker upp kaffet innan det svalnat kommer du inte tillbaka till nutiden! 

Alvblod av Andrzej Sapkowski 

Översatt från polska får vi möjligheten att läsa om häxkarlen och monsterjägaren, Geralt av Rivia, som inspirerat både tv-spel och en tv-serie. I mer är hundra år har människor, dvärgar, gnomer och alver levt tillsammans i fred men nu hänger hotet av krig tungt över landet. Geralt måste beskydda Ciri som med sin födsel uppfyller en uråldrig profetia och med sina krafter kan förändra världen för gott eller ont. 

Odinsbarn av Siri Pettersen 

Översatt från norska kommer Odinsbarn som är första delen i serien Korpringarna - en fantasytrilogi med rötter i den nordiska mytologin. Hirka är femton vintrar gammal när hon får veta att hon är ett odinsbarn, ett svanslöst odjur från en annan värld som sprider röta omkring sig. Men det finns värre saker än de hatade odinsbarnen, Hirka är inte den enda varelsen som har tagit sig igenom världarna ... 

Trekropparsproblemet av Cixin Liu 

Översatt från kinesiska får vi mot en bakgrund av Kinas kulturrevolution läsa en berättelse om utomjordingar, invasion och korruption. I ett mystiskt onlinespel presenteras en virtuell värld som styrs av den svårlösta och oförutsägbara interaktionen mellan dess tre solar. Detta är Trekroppsproblemet och det är nyckeln till allt: nyckeln till forskare som mystiskt dött på sistone, nyckeln till en konspiration som sträcker sig över ljusår och nyckeln till det hot på utrotningsnivå som mänskligheten nu står inför. 

Linda och Valentin: Samlade äventyr del 1 av Jean-Claude Mézières och Pierre Christin 

Utgiven i Frankrike mellan 1967-2010 har Linda & Valentin-serien blivit en SF-klassiker som översatts till flera språk. Den här svenska samlingsutgåvan gavs ut 2014 och Linda och Valentins äventyr genom tid och rum i främmande världar och civilisationer har sedan dess fångat intresset av båda nya och återkommande läsare. 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev