40 år med Drakborgen (och ny expansion!)
Fantasyklassikern Drakborgen har sedan ursprungslanseringen blivit en fantastisk internationell framgång bland svenskuppfunna sällskapsspel. I år fyller spelet 40 år och detta firas med en jubileumsexpansion innehållande blodbestänkta tärningar, nya hjältar och mycket mer!
1985. Det var en annan tid. Fyra år kvar till Berlinmurens fall. Vi levde fortfarande i det kalla krigets slutskede. Imperiet sjöng om Fred och Girls Just Wanted To Have Fun. Handdukstuperade frillor med hårsprej och läderjackor med överdrivna axelklaffar och uppkavlade ärmar. Synthare mot hårdrockare. Internet fanns inte, Commodore 64 var ganska nytt. Eran Simon Stålenhag drömmer om med glassbil och robotar. Då kom Drakborgen ut.
Först på många vis - och inte minst störst i sitt genomslag! Kanske inte riktigt före den inledande utgåvan av spelet Talisman som gavs ut i England två år tidigare. Heller inte före Dungeon! från 1975, ett av de allra tidigaste grottröjarspelen men kanske också ganska mycket bara en brädspelifiering av Dungeons & Dragons. Här i Sverige var det svårt för vanligt folk att få tag på någon av dessa. Drakar och Demoner hade börjat bli ett fenomen nu och höll på att slå igenom på bred front. Väldigt många unga prövade någon gång att sitta i källaren eller på rummet och kasta tärning mot monster. Stranger Things på riktigt.
Före Drakborgen hade vi (lätt hårddraget) Monopol, Bondespelet och Jakten på den försvunna diamanten. Äventyrsspel hade visserligen givit ut en liknande titel, Drakskatten, två år tidigare men det slog aldrig lika hårt som Drakborgen. Spelet hade legat på planeringsbordet hos Alga sedan 1980 och när det gavs ut föll det ned som en bomb i folkhemmet och spreds i alla små leksaksbutiker. Alla - verkligen ALLA spelade Drakborgen!
Drakborgen hade, och har, en väldigt speciell och personlig särprägel med sin särskilda visuella stil och sina slumpgenererade gångar, korridorer, rum och fällor. Åtminstone i första originalversionen var det fullt möjligt att när som helst dra ganska stygga brickor och rumskort som skadade din hjälte eller helt tog den av daga. Även den som hann in till mitten och lyckades vinna drakens skatt kunde inte alltid vara säker på att hinna ut innan solen gick ned. Reglerna hävade att det var femton procents chans att överleva ett parti och det var fullt möjligt att dö direkt under första draget.
Det mycket varsamt reviderade och utökade Drakborgen vi har idag är något av en återupplivad kulturskatt, med ursprungsregler och välkända, mysiga illustrationer. Spelkortskvalitet gör att korten håller mycket bättre, kortare instruktioner finns direkt på korten för att det ska bli lättare att lära och spela, praktiska marker har ersatt de gamla plasttopparna, det går nu att slåss direkt mot borgen istället för bara mot varandra, och skaran av hjältar har utökats med fyra helt nya kvinnliga. Drakborgen är ett svenskt originalspel tillgängligt för gammal som ung, lättförståeligt och omedelbart med ett äventyrligt fantasytema som nästan alla kan relatera till - och den som kanske inte råkar ha så mycket Tolkien eller Dungeons & Dragons i ryggen greppar ändå spänningen, utforskandet och skattsamlandet! Drakborgen bär upp sitt arv med stolthet och är dessutom relativt snabbspelat på i snitt ett par timmar, jämfört med andra grottkrälare som kan ta en halv dag att komma igenom.
Än idag hinner vi inte alltid ut ur labyrinten i tid. Och det är grymt kul!
DRAKBORGEN - FÄRDEN GÅR VIDARE
Denna jubileumsexpansion ger trevligt lyxmaterial som förgyller grundlådan på flera vis. Det viktigaste innehållet är kanske två nya hjältar med specialvapen, men här finns så klart också ytterligare rumskort och ett härligt tärningstorn!
DRAKBORGEN
Grundspelet vi alla minns - men med efterfrågade små tillägg och förbättringar som välkomnar spelet in i dagens brädspelsutbud. Komponenterna är bättre och mer stabila än någonsin men känslan densamma!
DRAKBORGEN - BOKSPELSÄVENTYRET
Ett soloäventyr, eller som här bokspelsäventyr, är en läsupplevelse där du själv bestämmer handlingens gång. De påminner lite om gamla MUD eller tidiga datortextspel och bygger på ett arv från spelbokserier som Fighting Fantasy och Ensamma Vargen.
DRAKBORGEN - SIGEIR SKARPYXE BOKSPELSÄVENTYRET
I den här uppföljaren till soloäventyret där Drakborgen verkligen utforskas inifrån ut har en av de klassiska hjältarna i brädspelet huvudrollen. Här fås bakgrund och mer kött på benen om den rådige Sigeir - en av de fyra ursprungsfigurerna i brädspelet.