Spinning Silver och annan fantasy från öst

Publicerad: Måndag, 2 juli 2018, Skribent: Gunilla

Efterlängtade Spinning Silver är Naomi Noviks första roman efter hyllade och prisbelönta Uprooted – en mörk saga med östeuropeiska influenser. Dessa återkommer även i denna berättelse även om den är helt fristående och inte i övrigt hänger ihop med Uprooted.

Denna saga utspelar sig i riket Lithvas som har en hel del gemensamt med de baltiska staterna eller Ryssland för några hundra år sedan. Här får vi först lära känna Miryem, vars far och morfar är pengautlånare. Pappan är dock för snäll för att kräva in sina skulder och familjen vacklar på fattigdomens rand. När Miryem tar över verksamheten börjar det ljusna för familjen, även om hennes föräldrar oroar sig över att hon blir alltmer hårdhjärtad, exempelvis låter hon en gäldernärs dotter, Wanda, arbeta av sin faders skuld som piga. När Miryem får ryktet om sig att kunna förvandla silver till guld ådrar hon sig självaste älvkonungens uppmärksamhet. Läs hela Sofias presention av boken här.

Novik är inte den enda författaren som fördjupar sig i östeuropeiska sagor. Vi har tidigare rekommenderat Katherine Ardens The Bear and the Nightingale, som inledningsvis kan uppfattas som en klichéartad saga med det klassiska upplägget 'en död mor och ond styvmor', men visar sig vara så mycket mer. Leigh Bardugos Grisha-serie, som börjar med Shadow and Bone, är också starkt influerad av ryska sagor. Och vi får inte glömma Nick Perumovs episka fantasy, som kanske inte är så folksagomässig, men väldigt bra.

 

 

 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev