Witcherböcker på svenska

Publicerad: Fredag, 18 december 2020

Det smått obegripligt hur stor The Witcher-serien har blivit under de senaste åren. Andrzej Sapkowskis första noveller om häxkarlen Geralt av Rivia publicerades redan i mitten av 80-talet i polska tidskriften Fantastyka, och sedan hans första novellsamlingar gavs ut ‘92 och ‘93 har bokserien bara fortsatt att växa. Franchisen har vuxit såväl i popularitet som i omfattning, med tre uppskattade tv-spel från polska studion CD Projekt Red och såklart med Netflixserien The Witcher, vars andra säsong beräknas släppas under 2021 hos streamingjätten. Det är alltså föga förvånande att denna franchise har utvecklats till ett världsomspännande fenomen som ständigt finner nya läsare, spelare och tittare.

De engelskspråkiga utgåvorna av böckerna har funnits ett tag och låtit många läsare (över 15 miljoner, enligt förlaget Gollancz) leva sig in i Sapkowskis magiska värld - en värld baserad på centraleuropeisk medeltid med sagomonster och magi. Vi i bokhandelsvärlden har från vårt håll sett en markant ökning av intresset för böckerna efter att första säsongen av tv-serien The Witcher hade premiär. Denna “Netflixeffekt” har naturligtvis även bidragit till att intresset för en, delvis ny, svensk översättning. Därför blev vi väldigt glada när förlaget Gondol tidigare i år publicerade de två första novellsamlingarna, Den sista önskningen och Ödets svärd i nya svenska utgåvor. Ju fler läsare som kan få möjlighet att ta del av Sapkowskis verk, desto bättre!

I samband med denna publicering meddelade även förlaget att de kommer att översätta hela bokserien (två novellsamlingar, fem romaner), och nu, lagom till jul, släpps de två första romanerna för första gången i svensk översättning. Dess svenska titlar är Alvblod och Föraktets tid.

Alvblod, eller Blood of Elves som den heter på engelska, är den första fullängdsromanen i den bästsäljande bokserien. Häxkarlen och monsterjägaren Geralt av Rivia håller - något motvilligt - världens öde i sina händer. I mer än hundra år har människor, dvärgar, gnomer och alver levt tillsammans i fred. Men tiderna har förändrats, den falska tryggheten är slut och nu strider släktena igen, låsta i en outtröttlig kamp som skonar varken fiender eller fränder. I denna turbulenta tid kommer ett barn till världen, ett barn som ska uppfylla en uråldrig profetia. Ciri är arvtagerska till kungariket Cintras tron, och den enda överlevande ur sin släkt. Nu måste Geralt skydda Ciri från dem som vill utnyttja hennes destruktiva krafter för egen vinning.

Föraktets tid är den andra fullängdsromanen i bokserien. På engelska går titeln under namnet The Time of Contempt. Olika släktlinjers kungar och arméer manövrerar, i fruktan för invasioner från fiender på andra sidan floden. Intriger, oenighet och uppror infekterar alla parter. Efter decennier av förtryck strider nu även alver och andra släkten återigen mot varandra och attackerar människorna. Medan växande grupper gör sig redo för strid är hotet om ett fullkaligt krig större än någonsin. Samtidigt måste Geralt fortsatt beskydda den föräldralösa arvtagerskan Ciri, som nu jagas av alla parter i  konflikten. Kommer Geralt lyckas med sitt uppdrag, eller råkar Ciris krafter  orätta händer? Det senare skulle kunna få förödande konsekvenser för hela världen…

Det finns all anledning att dyka in i Sapkowskis sagovärld, vare sig du är intresserad av att fördjupa dina kringkunskaper inför spelandet av mästerliga The Witcher 3: Wild Hunt, längtar efter den uppskjutna andra säsongen av Netflixserien, eller bara vill bekanta dig med en riktigt mustig fantasyskröna. De återstående delarna av bokserien dyker upp nästa år. Elddopet (Baptism of Fire) släpps i början av mars. Svalans torn (The Tower of the Swallow) och Damen i sjön (The Lady of the Lake) kommer i maj. I september ska fristående Stormarnas tid (Season of Storm) ges ut.

Om du är intresserad av att börja läsa den engelska översättningen så rekommenderar vi The Witcher Boxed Set. Denna massiva box till förmånligt pris innehåller samtliga åtta böcker från bokserien.

Väl mött på Kontinenten!
Johannes


Kommentarer

Nyhetsbrev