Wingspan

Publicerad: Fredag, 18 september 2020

I Wingspan tävlar spelarna om att få igång sitt lilla ekosystem så bra som möjligt och få olika fåglar att flytta till just ditt lilla habitat. Likt ett väldigt vänligt civilisationsbyggarspel, med vackra fåglar istället för byggnader eller städer.

Alla spelarna börjar med begränsade resurser, och ska med dem locka till sig fåglar till sina områden, som i sin tur kan lägga ägg så du får fler fåglar, och göra området bättre för andra fåglar att flytta in, och så rullar det på. På gott och ont är det väldigt lite spelarinteraktion; alla spelarna sitter och lägger sin egen patiens och ser vem som får mest poäng i slutänden. Viss interaktion förekommer såklart. Ibland dyker det upp ovanliga fågelarter som aktiveras när en motspelare gör något med en av sina fåglar, och det finns alltid tre olika fågelarter mitt på brädet som alla som vill kan försöka ”köpa” till sitt eget habitat när det är den spelarens tur, om ingen annan hunnit före. Men inte mer än så. Det gör att det är ett väldigt snällt spel där ingen kan bli utkörd eller bortknuffad från spelplanen, eller där spelare på andra sätt kan göra livet svårt för andra spelare. Jag ser det som ett plus i det här fallet. Jag älskar att bråka med mina motspelare i spel, rent generellt, men med finns väldigt få spel som lyckas vara roliga utan spelarinteraktion, så när det nu dyker upp ett älskar jag det.

Det är också ett väldigt vackert spel. Fina fåglar vars förmågor löst baseras på deras verkliga förlagor (var de helst håller till, vad de äter, hur många ägg de lägger och så vidare). Så det är en perfekt gåva till den fågelintresserade. I spelet är det fåglar från Nordamerika, men det finns en expansion på engelska med europeiska fågelarter som jag verkligen hoppas släpps på svenska i en nära framtid.

Om du letar efter ett snällt spel med väldigt begränsade möjligheter för spelarna att bråka, eller bara tycker om vackra fåglar är det här spelet för dig.

/David


Kommentarer

Nyhetsbrev