Vi testar penslar

Publicerad: Torsdag, 1 juli 2021, Skribent: Marcus

Vi testar nya syntetpenslar

Games Workshop släppte nyss sina helt nya syntetiska penslar. Länge har syntetpenslar setts som underlägsna naturhårspenslar (dvs penslar gjorda av djurhår). Kommer de här penslarna ändra på det?

 Efter att ha prövat dem ordentligt har jag kommit fram till ett par svar.

Det riktigt korta svaret är JA – de här penslarna har fördelar som du inte alltid hittar hos andra penslar. Men det är givetvis lite mer komplext. Vad är det då som sticker ut?

 1. Färgen – helvita penslar kan tyckas vågat men faktum är att det är enklare att se hur rent du lyckats få penseln. Det har gjort mig mer noggrann med rengöringen.

2. Hylsan – det vanligaste fästet hos penslar är en hylsa som kläms fast på två platser på själva handtaget. De nya penslarna har vad som verkar vara en bättre hylsa som sluter tätt och tycks limmad längs hela fästet. Huruvida det bidrar till längre hållbarhet får tiden utvisa, men gamla penslar glappar och tappar ibland hela hylsan efter lång tjänst. Förhoppningsvis är detta en förbättring på den punkten.

3. Formen på spetsen – den enskilt tydligaste förbättringen och det som gjorde att jag gradvis kommer byta mina äldre penslar till dessa. Efter flera färdigmålade figurer kan jag konstatera att spetsarna på de penslar jag provat har lika fin spets som när jag köpte dem. Jag är inte den som tar hand om mina penslar särskilt väl så det är oerhört uppskattat att alltid ha en skarp spets.

4. Färgupptagningen – både en för- och nackdel. Jämfört med äldre penslar så suger dessa upp mindre mängd färg. Det gör det enklare att kontrollera flödet och kanske spar det även lite färg, men det blir å andra sidan långsammare att basmåla och täcka.

Avslutningsvis tror jag inte att de ersätter de finaste precisionsborstarna men de har definitivt vunnit en plats i min penselsamling.

Recensent: Marcus i Göteborgsbutiken


Kommentarer

Nyhetsbrev