Vetenskapsfestivalen i Göteborg

Publicerad: Torsdag, 4 april 2019, Skribent: Gabi

Tankarna svindlar i Göteborg!

Vetenskapsfestivalen Göteborg är igång igen och i år är vi med större än någonsin. Årets tema är handlar om intelligens, det abstrakta tänkande och gränsen mellan människa, maskiner, självinsikt och datakapacitet. Allt detta ämnen som utforskats i en mängd science fiction böcker och filmer - våra favoriter på ämnet är samlade i vår aktuella AI-kampanj

Ikväll torsdag korsar vi gränsen mellan fakta och fiktion med Bortom sparvarnas fabel, ett samtal om filosofen Nick Bostroms skrämmande parabel om farorna med självmedveten AI. Hur nära ligger Skynet, HAL eller Blade Runner egentligen? 

Under lördagen kommer flera eminenta gäster och spelen intar både Café Sirius och Göteborg. Simon Stålenhag (Ur Varselklotet, Tales from the Loop, Passagen) och Anna Davour (vetenskapsjournalist) har tillsammans skapat Urtidsbilder, en praktbok om dinosaurier och andra forntida djur. De håller ett samtal om Retrofuturim följt av signering.  Enoch Fryxelius spelleder Terraforming Mars, ett av de högst rankande brädspelen i världen, och håller en föreläsning om den röda planeten i spel och verklighet. Våra kompisar från International Boardgamers är också där och spelar med alla intresserade.

Om du tittar i årets program och sorterar på platsen "Café Sirius c/o Science fiction bokhandeln", hittar du nästan alla våra programpunkter i en smidig vy. Varför nästan? Jo, för att på söndag slår vi upp ett bokbord i Nordstan! Mitt i smeten har vi signeringar med Simon Stålenhag, Anna Davour och Alfred Ruth. Dessutom en spännande livepodd på temat Den drömda cyborgen, och såklart har vi med oss våra favoritböcker- och spel på temat AI, robotar, rymden och framtiden.


Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.