Veckans boknyheter

Publicerad: Onsdag, 24 augusti 2022, Skribent: Annie

Ibland jobbar man i uppförsbacke. Datorn är seg, kaffet smakar meh och hunden har diarré. Då är det lite skönt när man hittar en liten ljusglimt. För mig var det den här veckans nyhetssvep. Vi har inte fått in jättemycket nytt, men de som jag lyckades skramla ihop är saker som jag personligen känner väldigt mycket för. Min TBR-hög är egentligen lite för lång som den är men flera av de här tipsen kommer iallafall få förtur! 

Patrick O’Leary - 51

Adam Pagnucco hade ingen aning om att hans beslut att stanna för att hjälpa en hemlös man skulle visa sig bli en sådan förfärligt dålig idé. Dessutom lite stelt att den hemlösa mannen i fråga är hans förra bästis från högskolan, charmtrollet och sedermera fyllot Winston Koop som Adam knappt känner igen. Deras liv tog helt enkelt olika riktningar. Nuke, som Adam kallades, slutade dricka och Koop hamnade i mitten av en såpass stor konspiration att USAs regering behövde iscensätta utomjordingar vid Roswell. Vid det osannolika mötet berättar Koop att han de senaste åren har stulit minnena från de hundratals osannolika invånarna vid Area 51 och de experimenten som de tvingats genomgå. Men samtidigt förstår Nuke att sanningen nu kommer försätta dom båda i fara - för att inte tala om Area 51’s invånare och det uppror som gror på området. 

Men in black + steroider = 51. 

Tasha Suri - The Oleander Sword 

Uppföljaren till The Jasmine Throne. I första boken fick vi följa den infängslade kejsarinnan Malini som är ute efter att få störta den tyranniske brodern som sitter på tronen och den till synes harmlösa tjänarinnan Priya som döljer en mörk sida. De blev en osannolik duo som kom att skaka en hel värld men lojaliteterna har inte alltid varit givna. 

I The Oleander Sword har nu Malini en profetia runt sig som den rättmätiga härskarinnan över Parijatdvipa och män vid sin sida som är redo för kampen om tronen. Priya har förstått mer om sin roll som prästinna och hennes mål är detsamma; att rädda hennes folk från Parijatdvipas onda styre och den förfärliga sjukdomen som sprider sig genom alla levande varelser, men hon har inte ännu förstått bredden av vad hennes magi är kapabel till. Trots att Malina och Priyas vägar inte är förenliga dras dom till varandra, och snart förstår de att det enda sättet för dom att stoppa det hemska som hotar riket är genom att göra det tillsammans - även om det kommer kosta dom. Actionfylld andra del i en fartfylld, atmosfärisk queer high fantasy med inspiration ur Indiens historia. 

R.R Virdi - The First Binding

När Ari är ute på vandring möter han en mystisk sångerska som inte ger honom sitt namn, så han ger henne namnet Eloise. De bär på lika många bördor, men Aris kanske är mer välkända. Han är känd som the Storyteller och många fler namn. Alla tror att de kan berättelserna som har gett upphov till namnen.  Men sådana berättelser kan vara vilseledande. Så Ari väljer att berätta hela sanningen bakom myten, om hur han begravde staden Ampur under ett berg av is och snö och hur han sedan dödade deras gud. Om den stulna magin och förbannelsen som kom med det. Om kriget som han startade med dom som vandrade innan människorna och m prinsessan som han förlorade. Och hur han släppte lös den första ondskan. 

Perfekt för dom som har letat efter något som liknar The Kingkiller Chronicles (det finns till och med ett litet påskägg i boken). En extremt lovande debut från R.R Virdi, med mycket inspiration från sydasiatisk mytologi. 

Kate Alice Marshall - These Fleeting Shadows

Helen Vaughan vet inte varför hon och hennes mamma lämnade barndomshemmet Harrow hall eller varför de inte har talat med familjen sedan dess. Så när Helens farfar dör är det oklart varför han har lämnat allt till henne; huset, marken och pengarna. Arvet kommer med ett villkor - hon måste bo på Harrow i ett år, annars lämnas hon arvslös. Men det är inte bara pengarna som är på spel. Sålänge Helen kan minnas har Harrow hemsökt hennes drömmar. Nu har däremot de mardrömmarna börjat bli verklighet och om Helen ska överleva ett helt år måste hon förstå vilka hemligheter huset ruvar på. Varför är huset byggt som en labyrint? vad är meningen med hålen i trädgården som dyker upp varje natt? Vem är den mystiska söta häxan som bor på marken? Och varför verkar huset göra henne sjuk? För varje fråga som får ett svar måste Helen ifrågasätta allt hon har vetat. Och snart handlar det inte längre om hon vill lämna huset, utan snarare om hon kan. 

Obehaglig gotisk, hemsökt hus-vibb, mixat med thrillermysterium. 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev