Världsboksdagen!

Publicerad: Tisdag, 23 april 2019, Skribent: David

Världsboksdagen firas idag!

Inom den engelskspråkiga fantastiken finns det väldigt mycket böcker som tar avstamp i brittisk historia och gamla sagor. Och mycket kan spåras tillbaka via ett Tolkien-filter. Inget konstigt i det. Men jag tänker att nu när dagen ändå heter som den heter kan det vara läge att blicka utanför de vanliga gränserna och lista spännande fantasy och science fiction vars författare kommer från andra delar av världen!

Om vi börjar med Asien hittar jag snabbt till färgsprakande sagan The Devourers av Indra Das från Indien, som väver samman folklore med moderna berättargrepp. Kommande The Gurkha and the Lord of Tuesday av Saad Z Hossain från Bangladesh verkar också spännande och väl värd att uppmärksamma i förväg. Iranska skräckboken Frankenstein in Baghdad av Ahmed Saadawi verkar både underhållande och väldigt hemsk, om en man i Bagdad som skapar ett monster och måste göra allt för att försöka omintetgöra sitt eget verk. Från Japan finns Nahoko Uehashi med sin fantasyserie Besttjusaren. Mysig och ganska klassisk fantasy som känns som ett fint allåldersäventyr. Finns sedan ett tag tillbaka även översatt till engelska med titeln The Beast Player. Från Japan hittar vi även kommande boken The Memory Police, om ett samhälle där allt som försvinner automatiskt glöms bort inom kort. En författare nås av ryktet att hennes redaktör ska föras bort av minnespolisen och därmed även glömmas. Hon börjar arbeta för att rädda redaktören, varpå minnespolisen får upp ögonen för henne. Verkar vara en spännande premiss! Kina har fått en del publicerat senaste åren, men Cixin Lius Three-Body Problem i spetsen. Nyligen översatta Waste Tide av Chen Qiufan imponerade på oss förra veckan, och fantasyactionklassikern A Hero Born av Jin Yong är ett måste om du gillar wuxia. Peking, den hopfälldbara staden av Hao Jingfang berättar om en framtid där Kinas huvudstad vuxit sig så folkrik att hela samhället delats in i tre delar och en del av befolkningen i taget packas upp ur staden i några timmar innan de packas ner igen och ersätts med nästa hop stadsbor. Kul idé, och något som känns märkligt nära något som kan komma att ske i framtiden.

Det kommer även fler och fler författare från afrikanska länder som får sin genrelitteratur översatt. Ständigt nobelpristippade författaren Ngugi wa Thiong'o från Kenya kommer snart med sin Kråkornas herre översatt till svenska. Finns som Wizard of the Crow på engelska sedan tidigare. Från Nigeria kommer prisvinnande författaren Ben Okri och hans nyligen utgivna The Freedom Artist, men minst lika spännande är också David Mago, Godhunter av Suyi Davies Okungbowa, som beskrivs som urban gud-punk i Lagos. Bara en sådan sak! Vi avslutar tipsrundan med Yaba Badoe från Ghana och barnboken A Jigsaw of Fire and Stars. Hemsk berättelse om Ghanas tragiska kolonialhistoria och väver in myter och sagofigurer från landet.


Kommentarer

Nyhetsbrev