Vår göteborgsbutik fyller 20!

Publicerad: Fredag, 9 juli 2021

Vallgatan 23, Göteborg

Den nionde juli har tjugo år gått sedan Sf-bokhandeln i Göteborg hälsade de första kunderna välkomna att köpa pocketböcker, videokassetter, star wars-muggar och andra nödvändiga prylar;  adress Vallgatan 23, halv trappa ner, butiksyta kanske 75 kvadratmeter.

Vägen dit var inte en enda lång raksträcka. Fem år tidigare hade vi flyttat Sf-bokhandeln i Stockholm till Västerlånggatan, och det rådde delade meningar i ledningsgruppen om det verkligen var en bra idé att så snart öppna en ny butik – tänk om det inte finns tillräckligt kundunderlag i Göteborg, tänk om butiken på Västerlånggatan plötsligt visar minussiffror, vi hinner ju inte med, nästa år kanske, Vi har inte tid, Maths (det var alltid jag som tyckte att ytterligare en butik var bästa idén, medan Jörgen som till skillnad från mig hade koll på ekonomin alltid lade pannan i djupa veck.)

Det såg mörkt ut. Men då dök det upp två personer, som hade bestämt sig för att ta tag i saken på egen hand. Det var Glenn, sf-nörd som utbildat sig till psykolog men tröttnat på människor och sökt sig till Orust där han programmerade åt bokhandelskedjan Ugglan. Och det var Johan Frick, som översatte Philip K Dick, Katharine Kerr, Douglas Adams och en rad andra författare till svenska men hade fått kroniskt ont i handleder och tvingats ge upp den karriären.

Nu ville de öppna Sf-bokhandeln i Göteborg. Och med övertalningsförmåga och entusiasm lyckades de övertyga oss i Stockholm (jag var väldigt lättövertalad) att dra igång verksamheten.

Men två personer räckte ju inte. Siv med förflutet i Stockhoms sf-fandom läste fantasy och anställdes, och på själva invigningsdagen kom Göteborgs Tolkiensällskap Mithlond på besök och överräckte ett välkomsttelegram och en palm som gåva. Ola, iförd fantasymantel men utan dagens skägg, hejdade sig i dörröppningen på väg därifrån och undrade om bokhandeln behövde personal.

”Det har vi inte funderat på”, svarade Glenn. ”Men kom tillbaka på intervju om några dagar.”

 Ola gick tillbaka till butiken, glad i hågen, i handen ett personligt cv kalligraferat med snirkligt alvtypsnitt. ”Men”, säger Ola. ”Föga anade jag att jag skulle hamna i ett tredje gradens förhör i källaren, sittandes på en enkel pinnstol och förväntas svara på en spärreld av frågor från Johan och Glenn. Jag satt dessutom i motljus från ett källarfönster och såg bara deras silhuetter, inga ansiktsuttryck.” Det slutade emellertid lyckligt, Ola befanns ha en mycket hög nördprofil och anställdes omgående.

Det gick två år. En dag kom på Jenny på besök. Hon jobbade på Tradition, en butikskedja som sålde brädspel och rollspel och figurspel och alla möjliga spel. Nu var Tradition uppköpta av EB Games, som bestämt sig för att byta profil eftersom dataspel var framtiden och alla andra spel olönsamma och lämpliga att förpassa till historiens sophög, Nu blev ju inte så, i stället blev det EB Games som hamnade på sophögen och rollspel och andra spel rullar vidare lika balanserat som en tjugosidig metal gold-tärning.

Glenn och Johan var nu inte särskilt spelintresserade. De läste böcker. Tittade på sin höjd på Star Trek om de måste. Jenny däremot påpekade att butiken hade typ två hyllmeter spel, två hyllmeter, hade de tänkt på det, spelade de inte rollspel, var är det för fel på er? Så då anställde de Jenny, som tog hjälp av Bo och fick ordning på vårt spelutbud och som sedan dess utvecklats och växt och i dag är en självklar del av Sf-bokhandeln.

Så nu hade vi tre bokläsare advanced level i butiken, en lajvande, fantasyläsande högalv, två spelnübernördar och saknade egentligen bara någon förstod sig på manga och anime. Johan i stockholmsbutiken utrustade Glenn och Johan med ett nybörjarpaket - Ghost in the Shell, Akira och annat som var viktigt. Men kundernas intresse var stort, och frågorna många. Lewyn blev räddningen. Tre år efter öppnandet – 2004 – kom hon in i butiken under den tiden VHS-kassetterna höll på att gå i graven, dvd-filmerna ta över och den stora svenska manga-vågen kunde anas vid horisonten. Lewyn sattes att ansvara för en och en halv hylla manga och anime, men det räckte förstås ingenstans. Manga har sedan dess växt närmast exponentiellt.

Det här är vad som tilldrog sig på Vallgatan 23 juli 2001 fram till januari 2005 då butiken blev för trång och vi flyttade till ny butik nära Kungsportsplatsen. Men det här är inte min historia att berätta, det är Glenn och Johans och Olas och Jennys och Bos och Lewyns historia. Jag måste dock nämna att det sorgligt nog inte längre är Johans historia. Han gick bort i cancer, men stjärnklara nätter händer det att vi ser honom susa förbi i sin raket och då lyfter vi handen till hälsning.

Ett enormt stort tack till er för att ni från en liten källarbutik har skapat dagens otroliga lilla varuhus med fantastik i alla dess former. Tack för att vi får fira jubileum med er och rikta blicken mot framtiden. Och självfallet stort tack till er alla som tillkommit under resans gång på Kungsportsplatsen och Kungsgatan - Alfred, Bo, Glenn, Henrik, Jenny, Kalle, Levyn, Liisa, Liv, Marcus, Martin, Ola, Petra, Pär, Tobias och Tomas och säkert någon mer.

Mot rymden! 

Maths


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev