Vangelis (1943-2022)

Publicerad: Söndag, 22 maj 2022, Skribent: Linda

Vangelis, eller Evángelos Odysséas Papathanassíou som han hette, föddes 1943 i Grekland, och älskade som ung grekisk folkmusik. Efter att ha varit verksam som musiker i många år började han i mitten av sjuttiotalet göra soundtracks till filmer och hans stora kommersiella genombrott kom 1980 med oscarbelönade musiken till Chariots of Fire. Många var vi som regelbundet slog på Mitt i naturen på tvåan under åttio- och nittiotalet för att få höra en bit av den ikoniska musiken därifrån i vinjetten. Efter det skapade han musik till Blade Runner, Alexander, El Greco och många fler filmer och dokumentärer, men också soloskivor, och sammarbeten med andra artister. 

För många år sen, när jag började på SF-Bokhandeln, innan streaming fanns, tog vi i personalen med oss cd-skivor till jobbet. Om det var en lugn dag kunde man lyssna lite på musik i kassan, annars var det nån som satte på musik i lagret, på kontoret eller i lunchrummet. 

Ville man hitta Maths, vår vd, kunde man lyssna efter ljudet av Vangelis soundtrack till Blade Runner. Det måste vara den skiva som spelats allra mest i våra lokaler genom åren, och inte enbart tack vare Maths. Den är en sådan skiva som förenar musiklyssnare över smakgränserna. Det är tjugo år mellan mig och Maths, och jag tror att Vangelis förmedlar exakt samma känsla till oss, och de som är tjugo år yngre än mig dessutom. Om ytterligare tjugo år är jag övertygad om att ytterligare en generation kommer att upptäcka honom. Vangelis själv må ha gått ur tiden men hans musik kommer att bestå.

Och mer än att vara musiken som förknippas mest med SF-Bokhandeln för många av oss här, har Vangelis skapat musiken som kanske allra mest satt ljudbilden av hur framtiden borde låta för en hel värld av science fiction-älskare. Hans musik lyckades perfekt fånga och förhöja den vemodigt romantiska känslan mitt i en dystopisk framtidsvärld. Samtidigt hade hans musik en tidlös känsla som passade lika bra för att illustrera Columbus ankomst till Amerika 1492 som Cosmos a Personal Voyage av Carl Sagan. 

Det hann bli över femtio skivor som spänner över en femtio år lång karriär. Han släppte en ny skiva senast förra året, 79 år gammal, inspirerad av Nasas rymdskepp Juno.

Och jag tror det är fler än jag och Maths som lyssnar på Vangelis denna helg. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev