Van Richten's Guide to Ravenloft

Publicerad: Torsdag, 3 juni 2021, Skribent: Samuel

Mörka skuggor. Röda, blodtörstande ögon. Ohyggliga skepnader och och dova skrik.

Det som dolts i dimmorna har slutligen trätt fram.Van Richten’s Guide to Ravenloft är det senaste släppet till det ofantligt populära Dungeons & Dragon 5e, och denna bok går helt in för temat skräck. I mörkret av skuggvärlden har de mörka makterna skapat en samling av små världar i vilka de fängslat monstruösa karaktärer och väsen. Resultatet är en stor samling olika äventyrsmiljöer, alla med sina egna teman inspirerade av olika sorters skräck, vare sig du är ett fan av kosmisk skräck, spökhistorier, mörk fantasy och så vidare. Något för alla smaker finns, och räcker inte det finns det även riktlinjer för att skapa din egen domän och dess fruktansvärda mästare.

Boken erbjuder några nya val för spelare: nya härkomster, subklasser och bakgrunder. Spela en Dhampir som kämpar mot sin egen blodtörstande natur, en Warlock svuren till en odöd mästare, eller någon form av ockult utredare. Dessutom tillkommer regler för att spela med mörka gåvor och tematiska förbannelser som både kan hjälpa och stjälpa de bävande rollpersonerna.

Ravenloft och vissa av de andra miljöerna har länge varit en del av D&D, men den här boken breddar konceptet med flera nya miljöer, karaktärer och teman. Boken tar också på ett pedagogiskt sätt upp skadliga stereotyper och fördomar som kan och har förekommit i skräckgenren, och nämner några verktyg för alla spelares trygghet, så att ni kan djupdyka i mörkret utan att det behöver blöda igenom till verkligheten.

Sist men inte minst ingår fler fasansfulla väsen till spelledarens arsenal. Allt ifrån huvudlösa ryttare och kultister till utomjordiska tentakelmonster, eller varför inte en mäktig, regenererande varulv vars enda svaghet är silver?

För spelledare som vill dra igång direkt finns kampanjen Curse of Strahd - en klassiker anpassad för nya D&D - som publicerades i fjol.


Kommentarer

Nyhetsbrev