Välj rätt rollspel till jul

Publicerad: Onsdag, 20 november 2019, Skribent: Gunilla

Vi kan observera två motstridiga trender vad gäller spel. Dels säljer vi mer och mer av snabbspelade, lätt medtagbara kortspel och brädspel i små lådor. Dels går försäljningen av rollspel, som kan vara den mest tidsödande av spelsysselssättningar, upp och upp.

Men kanske beror rollspelens nytändning på att spel som släppts de senaste åren inte kräver veckor av förberedelse och obegränsat antal lediga helgdagar. Vi har satt ihop en lista med ett urval av rollspel till bra priser. I många fall kan du dra igång spelet så snart du har boken eller lådan i handen och klara av ett äventyr på en kväll. Vet du inte vilket spel du ska välja? Här följer en kort presentation:

Call of Cthulhu 7th Edition Starter Set. Det mest kända och mest spelade av alla skräckspel, baserat på H P Lovecrafts mytologi med äldre gudar som hotar att bryta in i vår värld. Spelet passar inte yngre barn, men reglerna är väldigt lättlärda. Inslaget av deckargåta gör att många ”ickenördiga” spelare har lätt att förstå sig på Call of Cthulhu. Har du sett en tv-deckare och några monsterfilmer fattar du galoppen. Passar bra för korta, avslutade äventyr, men riktigt långa historier som tar ett halvår eller mer att spela finns också.

Dungeons & Dragons Starter Set & Essentials Kit. Det största, första och mest populära rollspelet som fått en nytändning genom bland annat Critical Role. Det här är startlådor med allt du behöver för att spela på nybörjarnivå. Passar alla!

Dungeons & Dragons Player’s Handbook. För den som vill satsa på Dungeons & Dragons ”på allvar”. Boken innehåller alla grundregler till spelet.

Chock – åter från graven. Ett nytt, svenskt skräckspel som släpps i början av december. Namnet har hämtats från ett 80-talsspel, men regler och bakgrund är helt nyskrivna. Här handlar det om hemvävd skräck i svenska skogar och småstäder. Rollpersonerna tillhör en organisation som undersöker mystiska skeenden, något som gör det lätt att skapa äventyr. Liksom Call of Cthulhu passar det bra för korta spelomgångar.

Sagospelet Äventyr. Det bästa barnspelet på svenska. Reglerna är enkla nog att förklara för en femåring. Sagovärlden Masona innehåller spännande monster och sagoväsen som gör att du kan skapa handlingar både för små och stora barn. Välj själv om du vill ha strid eller bara sagoberättande och knep och knåp.

Handbok för superhjältar - julutgåva. Givet rollspel för barn som gillar böckerna om superhjälten Lisa. Här kan de skapa egna hjältar med superkrafter som hjälper dem att besegra skurkarna. Reglerna har hämtats från Sagospelet Äventyr ovan.

Alien RPG – Core Rules. Svenska förlaget Fria Ligan står bakom det nya, engelskspråkiga spelet baserat på Alienfilmerna. Det släpps under första halvan av december och fångar på ett bra sätt skräckstämningen ombord på nedsläckta rymdskepp och stationer. Spelet kan antingen användas för att köra kortare, nerkittlande historier med stora dödstal eller längre, undersökande kampanjer.

Mutant År Noll Grundbox. Senaste inkarnationen av äktsvenska efter-katastrofen-rollspelet Mutant. Fria Ligan har gjort ett ”sandlådespel”, där rollpersonerna tillhör den första generationen som ska utforska och återerövra världen efter den stora katastrofen. Reglerna passar också barn och ger spelledaren bra stöd för att skapa handlingar.

Svärdets sång – grundbox. Ett svenskt rollspel med spelvärld skapad av Erik Granström (känd för Svavelvinter) och illustrationer av Nils Gulliksson. Det är spel i ”retrostil” med regler som medvetet känns 80-tal.


Kommentarer

Nyhetsbrev