Uppdatering från Patrick Rothfuss

Publicerad: Onsdag, 24 maj 2023, Skribent: Annie

Patrick Rothfuss har äntligen slagit sig ner framför sin skrivmaskin igen! På sin blogg tillkännager han att han kommer släppa en ny bok senare i år; en kortroman som kommer fokusera på Bast, Kvothes lyriska och enigmatiska nedskrivare. Han säger att den kommer vara längre än Slow regard of silent things och även innehålla över 30 illustrationer av den prisbelönta konstnären Nate Taylor som har samarbetat med Rothfuss på flera olika projekt. Titeln kommer vara The Narrow Road Between Desires och preliminärt har han sagt att släppdatumet kommer vara den 14 november. Visst verkar det lovande den här gången!

Jag vet att det kanske inte är boken ni hade hoppats på. Otåligheten har varit fullkomlig på den sista delen i Kingkiller Chronicles, där vi nu har fått vänta i över elva år på den avslutande delen. Så länge jag har jobbat i bokhandeln har en av de vanligaste frågorna i butiken från er kunder varit "när kommer nästa Rothfuss bok?" (tätt efterföljt av "när kommer nästa Locke Lamora?")

Under 2018 trodde vi att vi kunde komma med ett ordentligt svar när han släppte infon att den sista titeln vara Doors of Stone, och det hela verkade lovande. I våra system dök det upp ett EAN-nummer, han släppte första sidan som en speak peak till allmänheten och allt kändes hoppfullt. Men plötsligt försvann den från våra system och snart bekräftades att hans redaktör inte ens hade läst ett enda ord ur boken.  

Men i blogginlägget addresserar han vilken enorm press han är under. Han har behövt balansera mental ohälsa och stora sorger, samtidigt som folk konstant frågar om nästa del. Enligt honom är det inte direkt som att baka kakor, där barnen gillar det och sen kan man bara göra om det igen. Här har han istället miljontals människor som skriker efter nya kakor och han tar även upp hur svårt det är att kommunicera direkt till sin publik. 

Så även om det inte är boken vi vill ha så kanske det är boken vi behöver? Famförallt så är jag bara nöjd att se honom producera igen, förhoppningsvis betyder det att han är på en bättre plats i sitt liv. 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev