Tips från skräckhyllan

Publicerad: Måndag, 31 oktober 2022, Skribent: Linda

En ny vecka vaknar/reser sig ur graven... i skräckens tecken! Idag  har vi skräcktips från vår personal. Liv från vår butik i Göteborg  tipsar om tre rykande färska skräckromaner - en hon läst, och två som ligger och formligen vibrerar i hennes läshög, liksom bultar likt det skvallrande hjärtat under golvbrädorna i Edgar Allan Poes klassiska novell..

"Min favoritmånad är oktober, mycket på grund av att det släpps extra mycket bra skräck just denna månad. Månadens första skräckläsning blev en riktig sträckläsning (förlåt, men jag är trots allt göteborgare) - Eric LaRoccas Things Have Gotten Worse Since We Last Spoke. Jag slukade den på en kväll. Det är en samling innehållande tre kortromaner, varav den första, som gett boken dess titel, är i särklass något av det mest obehagliga jag läst på jag vet inte hur länge. Det gemensamma temat för de tre berättelserna är att hitta sammanhang, gemenskap och förståelse hos sina medmänniskor, men allt runtomkring detta till synes wholesome tema är sjukt, förvridet, vidrigt och obekvämt på typ alla sätt. En "must read", och LaRocca är verkligen ett namn värt att hålla ögonen på i skräcksammanhang, samt en ny favorit för mig.

Leech? Tja, en av mina favoritförfattare (Tamsyn Muir, "Gideon the Ninth") beskriver den som "Svindlande höjder, fast med maskar" och det känner jag är gott nog för att placera den i min läshög. Vilken jäkla catchphrase, hallå? Queer skräck med parasiter, ett isolerat slott och ett mordmysterium. Verkar som att läsarkonsensus kring denna är "vad i helsike läste jag precis", vilket verkligen är min melodi.
 

CHILDREN OF PARADISE av Camilla Grudova

Children of Paradise verkar vara precis sådär udda, obehaglig och motbjudande i sin skevhet som jag ibland vill ha min skräck. Miljön, en gammal nedgången biograf med många begravda hemligheter, tilltalar mig, och jag ser fram emot att få se hur saker går från illa till värre under Paradises tak!"

Och så några heta tips direkt från nyhetshyllan:

GHOSTWRITTEN av Ronald Malfi 

Om du är intresserad av skräck, men inte har hört namnet Ronald Malfi tidigare så bör du lägga det på minnet. Ghostwritten är en samling med fyra löst sammankopplade berättelser med ett gemensamt tema-böcker. Här får du som lärare möta en förbannad roman som driver folk till döden, ett överlämningsjobb med ett mörkt avslut, ett ensamt barn med farlig makt över en ovanlig pop-up bok, och ett choose-your-own-adventure spel som sakta blöder över i verkligheten.

GHOSTED av Emily Barr

I ett oanvänt rum i köpcentrets bakdel möter karaktären Ariel en kille vid namn Joe. Joe ska precis iväg på en utbytesresa till Frankrike, men de kommer bra överens och byter telefonnummer. När Ariel sedan skickar sms till Joe så får hon ett felmeddelande. Joe måste ha ghostat henne… När hon kommer tillbaka till rummet dagen efter blir hon rosenrasande. Där är Joe och han låtsas som att han inte känner henne. Dagen då han ska resa vaknar Joe från en hemsk mardröm. Dom dåliga känslorna finns kvar och han börjar känna sig ängslig över resan. Men hur illa kan det vara? Det är bara en vecka. Efter skolan tar han sig till det övergivna rummet i köpcentret där han möter en tjej som han märker gillar honom. Men för honom är det 1999 och för henne är det 2019. Tillsammans måste de lista ut vad det är som har hänt.

THISTLEFOOT av Genna Rose Nethercott
När de åtskilda syskonen Isaac och Bellatine Yaga får veta att de har fått ett arv måste de återförenas. Deras arv är inte pengar eller mark, utan något mycket märkligare. Nämligen ett medvetet hus på kycklingben. Huset kallas Thistlefoot, men det har inte kommit ensamt. Något mörkt har gömt sig i huset och förföljer de boende och de runtomkring. Tid, magi och arv måste nu mötas i en slutgiltig strid för att avgöra vem som får makten att minnas det förflutna och skapa en ny framtid. En vacker och lyrisk omtolkning av ryska och judiska sagor.

Och så kommer ett författartips från Malmö! Vi vill lyfta en First Nations-författare. Stephen Graham Jones har kallats skräcklitteraturens Jordan Peele, en inte helt dålig beskrivning tycker vi. Hans hjärtskärande My Heart is a Chainsaw vann Bram Stoker Award 2021. Liksom i The Only Good Indians är skräcken inte enbart övernaturlig, utan också i amerikansk kolonialism och ärvt trauma hos ursprungsbefolkningen.
Jones är också en flitig novellförfattare och är med i inte mindre än tre olika novellsamlingar vi har inne just nu, de utmärkta Screams From the Dark, Dark Stars, och When Things get Dark.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev