The Witcher på svenska!

Publicerad: Torsdag, 2 juli 2020, Skribent: Sofia Flodin

Andrzej Sapkowskis första noveller om häxkarlen Geralt of Rivia kom ut 1992-93 på polska och har sedan vuxit till att bli ett världsomspännande fenomen i form av film, tre dataspel och nu senast en ny TV-serie på Netflix med brittiske Supermanskådisen Henry Cavill i rollen som den buttre kämpen. De två första novellsamlingarna kommer nu i en ny svensk utgåva och förlaget Gondol har lovat att översätta hela serien som består av 2 novellsamlingar, 5 romaner i svit samt en fristående roman som utspelar sig tidigare i historien.

Engelska översättningarna har funnits ett tag och många har liksom jag levt sig in i Sapkowskis fantasivärld baserad på centraleuropeisk medeltid med sagomonster och magi. Det är en myllrande värld, ett hopkok av namn från såväl slavisk mytologi som mera nordiskinspirerade teman. Denna värld är förvisso grym och full av vidriga krigsförbrytelser men med utrymme för storslagna hjältedåd, ömsinta vänskapsband och ibland oväntad humor mitt i grimdarkeländet.

Polska titelns Wiedzmin är en maskulin form av wiedzma som betyder häxa och Geralt är monsterjägare av en särskild sort som utvalts och tränats sedan späd ålder till att slåss mot ondsinta varelser. Han har utsatts för prövningar och lärt sig tillämpa rudimentär magi i sin stridskonst och han har genomgått mutationer som gett honom vissa övermänskliga förmågor. Vi vet inget om hans ålder och härkomst, eftersom häxkarlar inte åldras som människor. I första novellsamlingen Den sista önskningens ramberättelse ligger han sårad i ett gudinnetempel och minns olika episoder i sitt liv. Vi får möta olika sagomonster, kungligheter och trollkunniga som han mött på sina resor. Titelns avslutande novell innehåller hans första möte med magikern Yennefer av Vengerberg som kommer att spela en ödesmättad roll i Geralts liv.

Den andra novellsamlingen Ödets svärd berättar vidare om Geralts vedermödor att försörja sig som häxkarl i en värld som hatar det som är annolunda och helst vill utrota allt vad älvor, monster, drakar och annat som härrör till deras värld heter, inklusive de muterade monsterjägare som skapats för att jaga dem. Här får vi möta många av de karaktärer som har avgörande betydelse i Witchersagan som barden Dandelion/Jasquier/Riddarsporre (kärt barn har många namn - beroende på språk och översättare) och prinsessan av Cintra - Cirilla Fiona Elen Riannon, eller Ciri som hon oftast kallas - ödets barn enligt urgamla profetior.

Det finns all anledning att dyka in i Sapkowskis sagovärld, vare sig du är intresserad av att fördjupa dina kringkunskaper inför spelandet av mästerliga The Witcher 3 – Wild Hunt, längtar efter den uppskjutna andra säsongen av TV-serien eller om du bara vill bekanta dig med en riktigt god fantasyskröna.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev