The Three Body Problem signerad

Publicerad: Tisdag, 1 november 2022, Skribent: Linda

Cixin Liu har tagit science fiction-världen med storm, och hans hyllade The Three Body Problem blev den första kinesiska romanen som vann det prestigefyllda Hugopriset. Den publicerades från början i installationer i kinesiska tidskriften Science Fiction World 2006 och kom ut i bokform 2008. Ken Liu, själv en hyllad sf-författare, översatte den 2014 och sedan dess har den tagit även västvärlden med storm. 

Boken är döpt efter ett matematiskt problem, trekropparsproblemet, och det är precis det en stor del av boken handlar om. Hur varelser på en planet som är i ett solsystem med tre solar som roterar runt varandra fungerar. Romanen är uppbyggd i flashbacks till kinas kulturella revolution, framåtblickar in i en framtida eventuell invasion och i nutiden när en nanoforskare upptäcker ett meddelande från nånstans i rymden och behöver bestämma sig för hur hon ska hantera budskapet. 

Cixin Liu är ingenjör i grunden och det märks. Det här är en smart bok med helt kocko men samtidigt trovärdiga världsbyggen och boken och dess uppföljare är minst sagt tankeväckande och fascinerande. Förutom att det är bra science fiction är det även intressant med det kinesiska perspektivet som ger extra dimensioner åt romanerna för de av oss som tidigare främst läst västerländsk sf. 

Vi har nu fått in första boken i serien i en signerad utgåva. Ett utmärkt tillfälle att testa en av de senaste årens mest hyllade och tankeväckande sf-romaner. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev