The Sun and the Star har landat!

Publicerad: Måndag, 15 maj 2023, Skribent: Annie

Rick Riordan är en sådan där författare som lyckas med det enorma konststycket att hålla en serie fräsch och vid liv. Percy Jackson, sonen till Poseidon och människan Sally Jackson, har tillsammans med de andra demigudarna trollbundit människor sedan 2005 och kommit att kallas den nya generationens Harry Potter.

Nu har Riordan för första gången skrivit en bok tillsammans med någon. Denne någon är ingen mindre än Mark Oshiro, queer latinamerikansk Hugo-nominerad författare och kreatör. Oshiro har gjort sig ett välrenommerat namn genom kanalerna “Mark does” där hen analyserar böcker och TV-serier. Hen är inte helt okänd för bokhandeln då vi även har hens queera YA-fantasy Each of us a Desert. Personligen tycker jag alltid att det är så spännande att höra om hur processen går till när två författare skriver en bok tillsammans. I en intervju som Riordan och Oshiro har gjort tillsammans pratar de om att Riordan inte skulle kunna göra en bok om karaktären Nico på egen hand. 

 

Tillsammans har de skapat The Sun and the Star där där vi äntligen får möta en av seriens mest älskade karaktär, Nico, som har gått igenom alldeles för mycket, allt ifrån att förlora sin familj till att bli uthängd. Hans enda tröst är pojkvännen Wil Solace och de har alltid lyckats ta sig igenom saker och ting tillsammans. Nu plågas Nico av en röst som kallar på honom från Tartarus och han har en aning om vem det kan vara; den reformerade titanen Bob som Percy och Annabeth var tvungna att lämna bakom sig när de lämnade Hades. Nicos drömmar och Rachel Dare’s senaste profetia får Nico att misstänka att Bob är i någon slags fara och trots att det kommer invändningar från olika håll vet han att han måste ta tag i det här. Såklart envisas Will med att följa med, men kommer ett ljusets varelse kunna överleva i världens mörkaste hörn? Och vad betyder den mystiska delen av profetian om att Nico kommer behöva lämna något värdefullt bakom sig? 

Trots att universumet med Percy Jackson och de olika halvgudarna är enormt och intrikat sammanvävt med varandra får man ofta känslan av att det bara berikas med varje bok, snarare än att det vattnas ur. Det kommer förmodligen ur hur trogen han håller sig till mytologisk forskning och hur olika mytologiska gudar skulle kunna tänkas vara i en modern miljö till de spännande äventyr och intressanta karaktärerna med allt drama som egentligen finns inbäddat i alla myterna. Han har alltid varit medveten om vilka som är hans publik och har lyckats hålla böckerna relevanta. Varje läsare har vid något tillfälle kunnat identifiera sig i böckerna och kunnat ta med någon slags lärdom från berättelserna. Som att till och med hjältar dreglar i sömnen och att det kanske är en bra idé att ha mer än en plan…
 

Vi vet att boken har varit på lite villovägar. Vi vet att ni kunder har varit enormt frustrerade. Men nu hörrni, är det dags, för nu finns den äntligen på våra hyllor! Varsågoda.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev