The Mandalorian

Publicerad: Torsdag, 2 mars 2023

The Mandalorian säsong tre har haft premiär, till stor glädje för oss som längtat tillbaks till en galax långt långt borta. Serien med en stoisk rymdkrigare i ikonisk rustning som tar hand om ett charmerande litet barn har varit en av de största Star Wars succéer och det börjar väl. 

Förhoppningsvis har alla fans sett den parallella serien The Book of Boba Fett innan de bänkar sig för detta avsnitt. Det blir annars ett lite märkligt hopp mellan slutet av säsong två, då våra huvudpersoner skildes åt. Nu är lille Grogu (spelad av en docka som stal Werner Herzogs hjärta på ca 0.2 sekunder när han mötte den vid inspelning) och Mando (spelad av Pedro Pascal) nämligen tillsammans igen. Som om inget hade hänt förutom att Grogu nu är klädd i den minsta ringbrynja som skådats på skärm – och hans pappa är beredd att uppfostra honom som en alldeles äkta Mandalorian.

Vad exakt det innebär kan kanske förändras för honom, under seriens gång. En av trådarna som verkar tas upp igen, är hur Mando (eller Din Djarin, som han egentligen heter) stötts ut av sin väldigt hårdföra och bokstavstrogna grupp av Mandalorier när han tog av sin hjälm inför andra. Kommer han lyckas återställa sin heder och få ta del av deras samhörighet igen, eller kommer han välja en annan väg? Kanske samma som Bo-Katan Kryze, som vi först mötte i den animerade serien The Clone Wars. Där och då var hon en del av samma grupp som Mando, men har sedan dess valt en annan väg.

Utan att gå in på detaljer för den nya säsongen, levererar första avsnittet humor, hjärtevärmande pappa-son ögonblick och kära återseenden från förr. Det känns rätt — musiken, skådespelarna och de nygamla miljöer vi möter. 

En sak som framstår som oklar är hur lång tid som egentligen gått mellan delarna av berättelsen. Enligt en intervju med seriens skapare Jon Favreau, äger händelserna ungefär rum i realtid, så det bör ha gått ett år mellan slutet på The Book of Boba Fett och starten på säsong tre. Grogu har, till skillnad mot andra barnskådespelare, ju inte växt utan ser likadan ut som han gjorde i flashbacken från Jedi-templet förstördes. Men när vi återvänder till tidigare laglösa städer och möts av en smärre turistboom, kan man ana att det gått ett tag.

Har man varit uppmärksam tittare, har man i eftertexterna till The Mandalorian kanske märkt några svenska namn. Kompositören Ludwig Göransson har stått för de stämningsfulla temat och koncept-konstnären Anton Grandert är en av dem som gjort bilderna som bygger upp världen. Anton Grandert var på besök i våra montrar på bokmässan och Comic Con förra året (läs intervju här!) och kommenterar serien i dagens Nyhetsmorgon. Obs, de visar också några klipp ur det nya avsnittet i inslaget.

Är ni nyfikna på Antons konst, missa inte att vi just nu har oslagbart bra pris på konstböckerna för säsong ett och två, där hans bilder finns med.

Exakt vad som ska stå i fokus för säsong tre är lite oklart, då Mando verkar plocka upp "sidequests" lika snabbt som spelaren i ett sandbox-rpg. Men både han och Grogu känns som de hittat sin väg och jag är glad att följa med på resan. The Mandalorian släpps med ett avsnitt i veckan på onsdagar, vilket gör dagen till en riktig fröjd för Star Wars fans denna vår. Förutom The Mandalorian, har vi ett gäng avsnitt kvar av den animerade serien The Bad Batch som, trots blandad kritik, bygger ut universumet ordentligt. För alla nyfikna på tiden efter Klonkrigen när kejsare Palpatine stärker sitt grepp på galaxen, finns mycket matnyttigheter i den.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev