The Last Graduate av Naomi Novik

Publicerad: Tisdag, 28 september 2021, Skribent: Gabi

The Last Graduate av Naomi Novik

Åter till Hogwa – nej, va, vänta lite. Mer monster, annan författare. Alltså åter till The Scholomance, en skola där (nästan) allt vill ta livet av dig och det ändå är mycket bättre än alternativet att inte gå!

Varför är The Scholomance så farligt? Jo, för att unga, oskyddade magiker drar till sig oknytt: barnätande, monstruösa oknytt. De kommer in på skolan också, men dess barriärer fungerar som ett filter, så det finns i alla fall en lite chans att överleva till examensdagen… Eller? I nya The Last Graduate avslöjas många av skolans hemligheter i rask takt, som leder upp till en riktigt explosiv avslutning.

Naomi Novik har återvänt till sina rötter* i sin senaste romanserie som handlar om ett omaka par på en magisk skola. Våra huvudpersoner är El, vars naturliga talang ligger för förödelse, död och storslagen men ack så mörk magi, och Orion, den rättrådige eleven som vägrar se en tredjedel av sina klasskamrater gå under innan de tar examen.

När vi i första boken, A Deadly Education, mötte El var hon sarkastisk, bitter och riktigt asförbannad på Orion, för att han räddat hennes liv två gånger. Sen dess har både hon och deras förhållande utvecklats, så nu är hon sarkastisk, småsur och ofta irriterad på Orion.

Efter allt som skedde då, hoppas El kunna koncentrera sig på att överleva och kanske till och med umgås med sina nya allierade (hon vågar inte riktigt tänka på dem som vänner än). Tyvärr märks det snart att allt monstruösa på skolan fått aptit på just henne och vardagens kamp blir allt svårare.

Dessutom hägrar examen framför dem, som även vanliga år brukar bli spektakulära blodbad när de som överlevt till avgångsklassen försöker kämpa sig ut genom en magisk portal. Nu, när skolans egna ondskefulla vilja verkar vilja krossa El måste hon och hennes vänner ta reda på hur systemet fungerar, kommer de gå under i det.

The Last Graduate passar alla som gillar lättare YA med mycket action och lagom doser humor och åldersmässigt funkar den både för den ”yngre” änden av YA-läsare som för äldre som uppskattar genren. Jämfört med andra böcker med magiska skolor, skulle jag sätta The Ninth House och The Magicians i änden av mer litterärt/vuxnare, The Scholomance och Carry On ungefär i mitten, och pre-Harry Potter klassikerna Witch Week (med i The Chronicles of Chrestomanci Volume II) och A Wizard of Earthsea på de med mest sagostämning och som passar för yngre.

*Novik är en av grundarna till fanfiction-arkivet Archive of Our Own. Det krävs kanske färre än tre gissningar att luska ut vilken fandom hon skrev i för många år sedan.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev