The Great Påsbyte

Publicerad: Lördag, 19 november 2022, Skribent: Johannes

THE GREAT PÅSBYTE

Efter lång och trogen tjänst, är vår välbekanta gröna plastpåse inne på sista versen. Vi ersätter den med en toksnygg kasse i non-woven material och passar på att skaffa en påse XL, för de där allra största lådorna!Vår non-woven kasse är återanvändbar, tillverkad med så lite klimatavtryck som möjligt och när den gjort sitt, källsorteras den (trots att den känns som tyg) som brännbar plastförpackning.Ni som ofta besöker butikerna kanske märkt att vi hållit på och mixtrat med påsformaten ett tag. Kanske undrar varför vi ens ville byta? En viktig orsak var att våra plastpåsar, förvisso gjorda av huvudsakligen återvunnen plast, färgade av sig i handen. Mindre kul, särskilt när vi inte kunde få garantier att nästa batch inte skulle göra samma sak. Även miljö, kostnad och hållfasthetsaspekter vägde in. Vassa bokhörn i fullpackad påse har alltid varit plastens baneman.

Vi provade en ”vattensäkrad” papperspåse men fick snabbt fastställa att den inte höll ens för ett medium brädspel (eller, minnesvärt, en glassleverans till lunchrummet...). Samtidigt ville vi inte ge upp vår piffiga gröna färg. Mindre partier flergångspåsar i eko-bomull, nylon och tjock non-woven testades också, framförallt de sista gillade vi och gick vidare med. Nu har vi materialet PP non-woven. Det låter oss erbjuda alla kunder som inte har med sig egen kasse en praktisk, prisvärd och minimalt miljö-o-vänlig bärhjälp. Den kan användas flera gånger, men är inte garanterad för lika många användningar som våra totebags i tyg och glansigare returplast med olika motiv.

I våras testade vi provpåsar och utsatte dem för alla möjliga utmaningar för att slippa otrevliga överraskningar: stresstest av handtagens hållfasthet medelst Gloomhaven-snurr. Fastställande av bottenstyrka genom Twilight Imperium-lyft-och-släpp. Knöbarhet via klassikerboktetris. Färgfasthet genom gnugg mot både händer, bord och jeansben. Och så vidare, så långt kreativiteten nådde. Guldstjärna hela vägen.

Den nya påsen är inte lika vattentät som slät plast, men håller och skyddar helt okej mot regn, så länge det inte öser ner. Den nya påsen i extra stort format är inte bara vid nog att du kan klämma ner en duglig tv i den, utan har också försetts med platt botten. Storlekarna XL och L har dessutom utrustats med dubbla handtag: en utskuren ur i påsen för att bära i handen och ett handtag att hänga på axeln. Mycket bekvämt när de är helt fyllda med tungt.

Men! Helt borta är inte den gamla ”släta” plasten än. I alla fall denna jul kommer ni som behöver en mindre påse få den gamla modellen. Varför? Jo, vi har ungefär en pall kvar och den minst miljövänliga kassen är (såklart) den som slängs helt oanvänd. Successivt byter butikerna ut den mot samma storlek i non-woven, tills vi bara har den nya kvar.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev