Targaryenernas återkomst

Publicerad: Tisdag, 5 april 2022, Skribent: Linda

I väntan på att George R:R Martin ska avsluta sin episka romansvit A Song of Ice and Fire med den utlovade Wings of Winter har den nya tv-serien baserad på hans fantasyverk fått ett premiärdatum. Första avsnittet av House of Dragons visas tjugoförsta augusti och kommer utspelas hundratals år innan händelserna i A Song of Ice and Fire och den tidigare tv-serien Game of Thrones (som väl ingen har missat?) som till skillnad från böckerna har fått ett avslut.

Den bygger på boken Fire and Blood, böckerna om Daenerys anfäder, under den tid som kallas Drakarnas dans. Århundraden innan händelserna i Game of Thrones hade släkten Targaryen sitt tillhåll i Dragonstone. Här skildras början av deras rika historia med legenden om Aegon Erövraren, skaparen av Järntronen, och fortsätter sedan genom generationerna - hela vägen till inbördeskriget som splittrade riket. Vad hände under drakarnas dans? Varför blev det livsfarligt att besöka Valyrien? Varifrån kommer egentligen Daenerys tre drakägg? Det är bara några av de frågor som äntligen får sina svar.

Martin själv är medskapare till serien (han lovar att han fortfrande skriver på böckerna också), och i den tio avsnitt långa första säsongen får vi bland annat se Matt Smith, som tidigare spelat Dr Who, som Prins Daemon Targaryen, Kung Viserys yngre bror, och farbror till den drakridande prinsessan Rhaenyra. Känner man dessa syskon rätt är det släktdrama och blonda hårsvall för hela slanten. Och gissningsvis ond bråd död. 

Dessutom sägs det vara ett gäng andra tv-serier baserade på verk av Martin på gång. The Hedge Knight ska baseras på första delen i serien om väpnaren Dunk, och Egg, en pojke som är mer än han verkar vara, för första gången under den stora torneringen vid Ashford Meadow. Den gode kung Daeron styr, riket befinner sig i fred och Targayrendynastin står på sin höjdpunkt.

Det viskas även om en animerad serie med arbetsnamnet The Golden Empire, och att det ska komma en serie baserad på hans gamla roman Wild Cards. Oavsett så blir det en fantasyrik höst att se fram emot.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev