Tårar garanteras

Publicerad: Onsdag, 1 september 2021, Skribent: Annie

Imorse snubblade jag över att det snart är 39 år sedan Culture Club släppte sin låt med textraden “Do you really want to hurt me? Do you really want to make me cry?”. “Perfekt”, tänkte jag “vi kör en tipsrunda på fina böcker som framkallar tårar!”. 

För vissa kanske tycker att allting känns förfärligt just nu. Vissa kanske märker av det nalkande mörkret, det lilla kalla bitet i luften och känslan av att återgå till ekorrhjulet som kallas “vardag” och tycker att det känns tungt. Och ibland behöver man lite hjälp att ruska om tårkanalerna, så de vaknar till liv och ger en det där förlösande storbölet. Eftersom min egna gråttröskel är orimligt låg tog jag hjälp av kollegorna som fick komma med tips på sina tearjerkers, så härmed presenterar vi; Bokhandelns tipslista på böcker som med största sannolikhet kommer få även den mest råbarkade att gnugga sig i ögonen. 

The Traveling Cat Chronicles av Hiro Arikawa
Katten Nana är på roadtip. Han är inte säker på varför eller vart han ska, men det spelar ingen roll så länge han får sitta i framsätet på den silvriga bilen tillsammans med sin människa, Satoru. Sida vid sida reser de genom en årstidsskiftande Japan och besöker Satorus gamla vänner. Nana får träffa Yoshimine, den burdusa och osentimentala bonden som inte är särskilt förtjust i katter; Sugi och Chikako det varmhjärtade paret som driver ett djurvänligt B&B; och den sörjande Kosuke som precis har skiljts från sin kattälskande fru. Nana möter till och med en väldigt speciell hund som tvingar Nana att omvärdera sina åsikter om hundar. Men varför är alla så intresserade av Nana? Och varför är Satoru så hemlighetsfull? The Travelling cat chronicles är en varm berättelse om vänskap, avundsjuka, kärlek, förlust och allt däremellan. Nanas röst är precis det som man förväntar sig av en katt; sarkastisk, iakttagande och smart, och de små berättelserna som kommer från Satorus möten med gamla vänner kan locka både skratt och en och annan tår. Men ha gärna en hushållsrulle vid din sida när du börjar närma dig slutet av The Travelling Cat Chronicles.

Before the Coffee gets Cold av Toshikazu Kawaguchi
I ett litet café finns en plats med möjlighet att ta besökaren tillbaka i tiden; men det finns regler som måste efterlevas. Du måste får inte lämna platsen, du kan bara träffa någon som har besökt cafét och du måste återvända till nutiden innan kaffet blir kallt. Vi får träffa fyra besökare med olika motiv; att konfrontera mannen som lämnade, att motta ett brev från en person med tidig alzheimer, att träffa en syster för sista gången och att möta dottern som de aldrig fick träffa. En vacker, långsam karaktärsdriven berättelse om ånger och acceptans. Tårar, skratt och ännu fler tårar vid läsningen är nästan garanti. 

Cake tree in the ruins av Aikyuki Nosaka

I Akiyuki Nosakas novellsamling The cake Tree in the ruins har Nosaka samlat sina erfarenheter från andra världskriget, och skapat den här magiskt vackra berättelserna om konflikt och kaos, men också om hur kärlek kan skingra mörkret. Det är berättelserna om en ensam val som söker efter en frände i de ensamma haven; om en mor som desperat försöker rädda sin son med sina tårar;och  om ett enormt, magnifikt träd som växer i kvarlevorna av en söndersliten stad, och vars grenar är gjorda av världens mest utsökta kaka. 

Never let me go Kazuo Ishiguro 
Nobelprisvinnande Ishiguros Never Let me Go hör såklart hemma på den här tårdrypande listan. 
Den unga flickan Kathy växer upp till kvinna på den engelska, isolerade  internatskolan Hailsham. Hailsham är ett trevligt ställe, som värderar välutbildade och väluppfostrade elever, och eleverna efterlever Hailshams regler med vetskapen om att de en vacker dag kommer att lämna internatet. Det är först när Kathy och hennes vänner Ruth och Tommy lämnar skolan som de förstår exakt vad Hailsham är för slags ställe.. 
Never let me go är ett samhällskritiskt mysterium, en kärlekshistoria, och - om man berörs av karaktärerna (vilket man med största sannolikhet kommer göra) - även vackert supersorglig. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev