Svenska barnböcker

Publicerad: Måndag, 1 juni 2020, Skribent: Sofia Flodin

Musse & Helium är ljudbokssagan som också blivit stor succé som högläsningsbok för de lite mindre barnen i åldern 6-9. Berättelsen om de två syskonen Musse och Helium som är möss och bor hos Camilla är mysig, busig och lagom spännande som godnattsaga. När ett hål plötsligt dyker upp i väggen visar det sig att mössen är arvtagare till tronen i Djurriket där de också har ett viktigt uppdrag att utföra. Nu har de äventyrat i Djurriket i tre böcker redan och kommit en god bit på väg mot att hitta Guldosten och rädda Djurriket från Duvjägarna. Nu kommer den efterlängtade fjärde delen i serien. Vi har nu även fått in både en pysselbok och en målarbok med de rara mössen.

Karma & Jonar är en färgglad fantasyserie som liksom senare års stora barnbokssuccé Handbok för Superhjältar nästan är en hybrid mellan kapitelbok och seriealbum på grund av sina rika illustrationer. Bilderna spelar också här en stor roll för berättandet. Det är en Ronja och Birk-liknande historia med barn från två fiendefamiljer som blir hemliga vänner och tillsammans ger sig i kast med att rädda landet Glimeria från Stendrakens klipptroll och grusgnomer.

Sommarlovsboken till Handbok för Superhjältar är en riktig guldgruva av pyssel och klurigheter för lågstadiebarnen, jättebra att införskaffa samtidigt med Försvunna, den efterlängtade femte delen i serien som inkommer nu i dagarna. Vad som är speciellt med sommarlovsboken är att det i den också finns ett soloäventyr, det vill säga ett rollspel där du själv antar rollen som superhjälte och ska klara upp ett brott och påverka berättelsens gång genom dina val. Vi har ännu fler pysselböcker, som Superutmaningen, Korsord och Målarbok för alla barn som verkligen inte kan få nog av Handbok för Superhjältar!

Imperiets Arvingar är också en ny spännande serie av Oskar Källner och illustratören Karl Johnsson (Vei) där de två första delarna precis utkommit. Det är också en rikt illustrerad berättelse men den riktar sig till snäppet äldre barn i åldern 9-12, även om lågstadiebarn med fördel kan läsa den. Det här är ett rymdäventyr som tar avstamp på jorden där Alice och Elias måste ge sig ut i rymden för att hitta sin försvunna mamma och rädda sin pappa som blivit tagen av polisen.

Drakberidaren av Helen Ekeroth är en ny spännande fantasyserie för bokslukare i mellanstadieålder. I nyutkomna del 2 – Striden, måste Nuwa som i förra boken började på De svarta trädens skola, motvilligt nu lämna sin skola för att handskas med intriger och maktspel i huvudstaden. Hon gör allt för att förhoppningsvis kunna väcka drakarna och rädda magin i världen.

Bleckmossen – giftgrodans hämnd. Serien Bleckmossen av Oskar Ekman och Carolina Ståhlberg har gått som följetong i Kamratposten sedan 2006. Nu är det dags för den populära serien att bli bok. I Bleckmossen – Giftgrodans hämnd, undersöker Siri, Emil och Amir an mystisk zoo-affär och dess koppling till en pizzeria som har en minst sagt annorlunda meny. Vem är den mystiska ägaren till zoo-affären på torget och vad händer inne på det hemliga lagret? Samtidigt har pizzerian bredvid uppdaterat sin vanliga meny med specialiteter från exotiska djur. Någonting är inte som det ska! Snart befinner sig gänget i ett sällsynt farligt äventyr.

Alla kampanjböckerna hittar du här!

 


Kommentarer

Nyhetsbrev