Superhjältar för nybörjare!

Publicerad: Onsdag, 12 juni 2019, Skribent: David

Inte sällan kommer kunder in och frågar oss i vilken ände de ska börja om de vill läsa amerikanska superhjälteserier. Nu har vi samlat de flesta av de bästa seriealbumen för nya läsare i våra butiker och har dem bredvid varandra.

Batman drar alltid en publik, men det kan vara lite knepigt att veta var du som läsare bäst hoppar på tåget. Våra tre förslag är Batman Year One, The Court of Owls eller I am Gotham. Year One är ett fristående äventyr som gräver i Batmans förflutna, och vad som motiverade honom under hans första år som mantelklädd rättskipare. Court of Owls och I am Gotham är första delarna på längre sammanhängande berättelser som bägge fått fina recensioner.

Kingdom Come är ett väldigt vackert illustrerat äventyr med hjältarna i Justice League, Superman, Wonderwoman, Batman o.s.v. i fokus. Det utspelar sig i en framtid där nya ballare och hårdare hjältar tagit över. Hjältar utan samma moraliska kompass som de gamla hade. En konflikt närmar sig, men kan de gamla pensionerade hjältarna stå emot de yngre? Serien skrevs delvis som ett svar på 90-talets vurm för antihjältar som The Punisher, Lobo, Venom och de andra som inte drog sig för att mörda skurkarna de slogs mot.

All Star Superman är en av de bättre Superman-serierna, även om den är lite udda. Framförallt tar den och kondenserar allt en Superman-serie bör innehålla och presenterar det som ett kortare avslutat äventyr.

Har du sett senaste årens superhjältefilmer och vill läsa mer om hjältarna som figurerat i dem? Shazam är lite perifer för de flesta utanför seriebranschen men fått strålkastarljuset på sig i och med den underhållande filmen nyligen. Shazam Origins passar bra om du vill läsa hur Billy förvandlas från tonårsgrabb till flygande muskelpaket. Tyckte om Jason Mamoas Aquaman? Aquaman vil 1: The Trench är bästa inkörsporten då.

Uppskattade du Thor Ragnarok? Då kommer du förmodligen även uppskatta hisnande äventyren Thor: God of Thunder Vol 1: The God Butcher samt Incredible Hulk: Planet Hulk. I The God Butcher hamnar Thor på kollisionskurs med en varelse som dräper gudar och som växer i styrka för varje gudomlighet han slaktat. Ett maffigt äventyr som spänner över både tid och rum och som skickar ut Thor i rymden i en katt och råtta-lek. Planet Hulk känns å sin sida ganska mycket som ett klassiskt Conan-äventyr, fast med Hulken i huvudrollen, och på en främmande planet, och med fullt av olika utomjordiska varelser.

Gillade du animerade Spider-Man: Into the Spider-Verse? Miles Morales hittar du i New Spider-Man vol 1: Who is Miles Morales? En lite långsamt berättad* coming of age-historia när Miles blir biten av en märklig spindel och får superkrafter strax efter att den ursprunglige Spider-Man, Peter Parker, till synes dött i strid mot Green Goblin.

Nyfiken på skurken Thanos? Thanos Rising är din ledsagare. Är du nyfiken på Hawkeye? I My Life As A Weapon får du läsa mer om hans vardagsliv! Vill du veta mera om Shuri från Black Panther? Shuri vol 1: Search for Black Panther är nyss inkommen!

Två av mina personliga favoriter senaste åren är Ms Marvel och Squirrel Girl. Ms Marvel är den perfekta serien för ungdomar som vill läsa om en tonåring som försöker balansera sitt superhjäkteliv med att bo hemma och gå i skolan, som Spindelmannen var tidigare innan han växte upp. Ms Marvel Vol 1: No Normal är första delen. The Unbeatable Squirrel Girl Vol 1: Squirrel Power är mer av en humorserie där Squirrel Girl med oändlig pepp och energi tar sig an marvelvärldens skurkar och besegrar dem med list snarare än muskelkraft. Alltid underhållande, ofta rolig.

*Långsamt berättad med superhjälteseriemått, inget annat.

/David


Kommentarer

Nyhetsbrev