Stephen King

Publicerad: Tisdag, 21 april 2020, Skribent: Linda

Idag har vi fått in Stephen King's senaste novellsamling If It Bleeds. Det är långnoveller, och i titelnovellen får vi återigen möta Holly Gibney, i en fristående uppföljare till The Outsider. Stephen King har varit verksam sedan debuten med Carrie 1974, och ändå från början har hans romaner och noveller varit populära för filmatiseringar. Enligt Guinness rekordbok är han den författare med flest filmatiseringar någonsin! 

Carrie blev som bekant film 1976 med lysande resultat, och nu fyrtiosex (!) år senare har The Outsider blivit en alldeles utmärkt miniserie som visas på HBO. Holly Gibney fick vi möta för första gången i romanen Mr Merceds, som även den blivit en tv-serie. Mr Mercedes är den första delen i en trilogi, med poliser och privatdetektiver i hurvudrolelrna. Som så ofta med King är det en djupdykning i sinnet hos en besatt och galen person och det är en fråga om kampen mellan det onda och det goda. För de som inte är bekanta med Holly är Mr Mercedes en utmärkt plats att stifta en första bekantskap. De här böckerna är mer av deckare än King kanske varit känd som tidigare. Trots att han genom åren skrivit inom en rad olika genrer, som uppväxtskildringar i Stand by Me, socialrealism som Dolores Clayborne, facklitteraur som i On Writing: A Memoir, och fantasy som The Dark Tower, är han mest förknippad med ren klassisk monsterskräck. Ett av hans mest sympatiska signum är att han alltid skiver ur rätt vanliga personers perspektiv, även de med superkrafter. Hans öga för det mänskliga är fantastisk och det tror jag är en av förklaringarna till hans storhet. Även i böcker där monsterna kanske inte helt övertygar tecknar han fina människoporträtt och han har en otrolig förmåga att ge utsatta personer i sina böcker en stilla värdighet. 

För den som vill ha en liten genvägsintroduktion till Stephen Kings värld finns tv-serien Castle Rock, som blandar element från flera av hans böcker. Medverkar gör även två skådisar med ännu större King-kopplingar. Sissy Spacek spelade Carrie i filmatiseringen från -76, och Bill Skarsgård har ju blivet en megakändis efter att ha spelat den läskiga clownen Pennywise i dubbelfilmatiseringen av en av Stepehn Kings allra största klassiker IT

 


Kommentarer

Nyhetsbrev