Spela Undaunted!

Publicerad: Fredag, 10 juli 2020, Skribent: Ulf

Undaunted North Africa

Undaunted: Normandy slog ner som en liten trevlig landmina i slutet av 2019 med sin trivsamma blandning av Bräd-, kortspel och andra världskrigsbaserad taktik. En tajt så kallad ”Deck Builder” (Ett kortbaserat spel i vilket du försöker förbättra din egen lek under spelets gång, tex Dominion eller Star Realms) där du dessutom har lägger ut ett mindre slagfält som dina truppmarkörer flyttar sig på. Så lite brädspel, en del figurspel och en rejäl dos kortspel med viktiga val. Ett stadigt 8.o på Boardgamegeek i skrivande stund och nu är uppföljaren Undaunted: North Africa här.

Och är det en värdig uppföljare? Jag säger ja. Att lägga till fordon och ändra truppmarkörerna till att representera individuella soldater istället för grupper ger ett spel med egentligen samma motor men en helt annan känsla. Det rör sig mer på själva slagfältet än i Normandy, vilket i den här amatörhistorikerns ögon är en bra spelrepresentation av de olika krigsskådeplatserna. Det är spännande att sidorna är olika, där LRDG (Long Range Desert Group, föregångare till dagens Special Air Service) ska försöka störa ut den italienska armén som är fler och bättre utrustade. Varje skadad soldat tar bort ett kort från leken och gör att du har färre valmöjligheter. Det är svettigt och pressande, som det ska vara i ökenkrigföring.

Jag rekommenderar bägge spelen hjärtligt för den som har ett historieintresse och den som vill ha ett lättlärt men spännande kortbaserat konfliktspel och ser fram emot vad Osprey kan leverera för Undaunted variant i framtiden.Kommentarer

Nyhetsbrev