Spela med Critical Role

Publicerad: Fredag, 8 maj 2020

Bidet, Critters!

För er ännu inte invigda till fenomenet Critical Role är det en grupp röstskådespelare som livestreamar sina Dungeons & Dragons-äventyr, vilket de började med 2015 och vilket de har gjort de flesta torsdagskvällar sedan dess (förvisso från Kalifornien, så här i Sverige börjar de den förträffliga tiden kl 4 på fredag morgon). De har vuxit till att bli en av världens mest kända rollspelsgrupper. Trots att många ur gruppen tidigare varit kända från olika spel och serier är flera av dem nu mer kända för just Critical Role. Deras fandom fortsätter växa; de gör fullsatta liveshower och köerna till deras paneler och signeringsbord sträcker sig bortom bristningsgränsen. De är rockstjärnor i rollspelsvärlden. 

De har till mångas förtret tillfälligt pausat livestreamingen av sin huvudsakliga rollspelskampanj under dessa karantäntider. Så passa på att titta ikapp på Mighty Neins äventyr, eller gå tillbaka och titta på när de slog igenom med Vox Machinas episka kampanj.  De har även en uppsjö av videor där de spelar kortare rollspelsäventyr, dels Dungeons & Dragons-äventyr men även annat såsom Monsterhearts, Call of Cthulhu, Vampire: the Masquerade med mera. 

För att inte tala om annat nördigt innehåll! Critical Role har utvecklats till ett helt nätverk med olika program. Tv-spel, figurmålning och flera andra videor där tittare kan roas av gruppen med deras vänner. Just nu under coronaviruset skickar de vidare berättelser till varandra ifrån minnet i vad de kallar Narrative Telephone

Det kanske inte är nog. Det är trots allt äventyren i Matthew Mercers värld som gjort Critical Role så populärt och vi saknar dem självfallet! 

För er som vill utforska Exandria på egen hand eller i grupp finns nu ett flertal verktyg. Tal’dorei Campaign Setting är den första boken om världen, utgiven av Green Ronin Press, fokuserad på just Tal’dorei-republiken, som större delen av första kampanjen kretsade kring. Sedan dess har Exandria anslutit sig till de officiella D&D-världarna och Explorer’s Guide to Wildemount detaljerar den stora kontinent som den nuvarande kampanjen utspelar sig på. Böckerna ger många svar på frågor som tittare kan ha haft under äventyrens gång, och många uppslag för spel.

Båda böckerna innehåller nya arketyper till existerande klasser, men Matt Mercer har även skapat en egen: Blood Hunter-klassen, som återfinns online på DM’s Guild. Det är en slags krigare som offrar sin egen hälsa för mystiska effekter.

Ett annat koncept som Matt har utvecklat i gruppens äventyr och som finns i böckerna är de mäktiga reliker som han kallar Vestiges of Divergence, magiska föremål med växande kraft. Det är ett koncept som lätt går att överföra till andra världar om ni inte spelar i just Exandria. Till exempel sitter jag själv och skapar egna varianter på föremålen tillsammans med en av mina spelgrupper, för att strö runt i vår egenskapta värld.

Det finns förstås mycket annat roligt material att använda, såsom trollformer som berör tid och gravitation, och antropomorfiska sköldpaddor som spelbar ras (det kanske är dags att göra en hel grupp tonåriga Tortle Monks?). Utforska Matt Mercer värld och gå i fotspåren som rollpersonerna i Critical Role har lämnat efter sig, eller radera dem från världen och använd deras äventyr som inspiration att utsätta en egen grupp för liknande scenarion!

Varför inte låna rollerna från Vox Machina eller Mighty Nein? Använd dem som spelledarpersoner eller ta över dem själva (Critrolestats har lagt upp detaljerad info om dem på alla nivåer, sno dem eller bygg gruppen från grunden).

I slutändan är det upp till er, så frågan är: How do you want to do this?

Samuel


Kommentarer

Nyhetsbrev