Spänning, vänskap och äventyr i mangaform

Publicerad: Torsdag, 25 november 2021

Idag jultipsar vi om några populära serier med tema action och äventyr!

ATTACK ON TITAN har varit en storfavorit sedan animen började 2013 och det är inte fel att säga att den startade hela denna mangaboom vi nu är i! Håller serien då? Ja! Vi är några härifrån bokhandeln som började med omtitt och omläsning i år, för att fira att den avslutande del 34 hade kommit och det är faktiskt precis så bra som vi mindes. Eren, Mikasa, Armin och de andras kamp mot de människoätande jättarna börjar explosivt och känslofyllt, för att sedan bli en berättelse fylld av oväntade vändningar, intriger i intrigerna, och en allt smutsigare kamp för vad man tror på.
Passar till: Alla som gillar action, kamp på liv och död och militärpolitiska intriger. Fans av Jujutsu Kaisen, Parasyte och body horror bör absolut kolla in.

TOILET-BOUND HANAKO-KUN är en lite udda manga, med en väldigt udda titel, men den charmar verkligen när man väl ger sig på den. Hanako-kun är pojkversionen av ett vanligt förekommande kvinnligt japanskt spöke, Hanako-san, som brukar hemsöka skoltoaletter. När skolflickan Nene försöker få hjälp med sina kärleksproblem av Hanako, råkar hon i stället sluta en pakt och nu måste hon hjälpa honom hålla ordning på alla andra spöken i denna ovanligt hemsökta skola. Och det gäller att ligga i, för många andar hungrar efter elevernas blod…
Passar till: Alla som gillar urban legends och yokai, samt för fans av stämningsfull gothic som Tim Burton, familjen Addams och så vidare.

SEVEN DEADLY SINS är action-komedi som utspelas i en fantasyversion av den europeiska medeltiden. En fördriven prinsessa vill ta tillbaks sin tron och samlar ihop riddare som tar sitt namn från de sju dödssynderna. Trots den lite tunga titeln, är det här en lättsam serie (oftast), med rätt mycket fanservice.
Passar till: Fans av gedigen och klassisk slagsmål-shonen som Fairy Tail, Dragon Ball eller Akame ga Kill!

VINLAND SAGA är en välresearchad historisk serie om tusentalets England och Danelagen, som inte väjer för att visa de blodigare sidorna av en erövrares resa mot kungamakten. Vi följer först den unge Thorfinn, som efter sina föräldrars död vill hämnas på vikingaledaren han håller ansvarig. Men snart skiftar perspektiven och läsare med historisk koll (eller som gluttar på Wikipedia) inser att de är i början av Knut den Stores era. Det är alltid spännande och författaren tar sig såklart friheter mot historiska källor, men det känns alltid både rimligt och levande.
Passar till: Alla som gillar historia och action-manga av det lite mer seriösa slaget. Fans av både Vikings och Berserk bör ta sig en titt. Ur presentköpar-synpunkt är det också kul att den engelska utgåvan är dubbeltjock och har hårdpärm

Vi avslutar denna tipslista med några nyinkomna storfavoriter: volym 23 av både ONE PUNCH MAN och DEMON SLAYER KIMETSU NO YAIBA trillade in härom veckan – passa på, de går åt fort.

Men… varför kommer min favoritmanga inte in?

Tyvärr är det både brist på papper och transportproblem i hela världen. Mangaläsare har märkt detta sedan i våras, när pappersbristen mötte ökad efterfrågan och det blev svårt att hitta populära serier.

För att hinna leverera de populäraste titlarna, har mangaförlagen nu pausat tilltryck. Det betyder att om del 14 av en ”mellanstor” serie tar slut, så gör de inte nya böcker innan årsskiftet, för att kunna hålla de hetaste sakerna på hyllan. Obs, det betyder inte att dessa serier blir nerlagda, bara att enstaka delar dröjer. Vi vet tyvärr inte när specifika delar kommer nå oss, och får inte alltid meddelande om en bok är tillfälligt slut eller bara fastnat i sega transporter.

Vi rekommenderar att du som vill köpa manga plockar på dig de delar som finns i stället för att vänta på att ta dem i turordning. Sätt gärna en ”Restnotering” på saknade delar hos oss! Då får du första tjing när den kommer in – antingen skickar vi boken via vår näthandel (frakt tillkommer), eller håller den bakom kassan i en vecka så kan du hämta i din butik. ”Bevakningar” berättar att en bok kommit, men betyder inte att den är paxad åt dig.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev