Sommarläsning

Publicerad: Tisdag, 15 juni 2021, Skribent: Gabi

Sommarläsning!

Vi har slagit våra kloka huvuden ihop och samlat böcker för alla smaker som tar dig från hängmattan till stjärnorna. Från de senaste årens bokskörd, har vi plockat fram bra och läsvärda titlar som tar dig långt ut i rymden, till magiska världar eller drömska händelser i vår egen värld. Antalet titlar kommer fyllas på under sommarmånaderna, så att du alltid hittar något att läsa.

Här är några av bokresorna du kan ge dig ut på…

TILL RYMDEN

Providence av Max Barry. Mänskligheten ligger i interstellärt krig och stridsskeppen styrs av en avancerad AI. Ombord på ett av dem finns endast fyra besättningsmedlemmar, vars egentliga jobb är att kriget ett mänskligt ansikte för publiken hemma på jorden, som följer dem via nyheter, sociala medier och ”äkta” dagböcker.  Men när deras allstyrande AI blir oförutsägbar långt inne på fiendens territorium, måste de ta kontrollen över sitt eget öde.

Victories Greater Than Death av Charlie Jane Anders. Tina har alltid vetat att hon är en klon av en utomjordisk hjälte, och sett fram emot dagen när fyrbåken tänds och hon kan fullfölja sitt öde. Men när hon och hennes mänskliga bästis till sist åker ut i galaxen, möts de inte av ett triumferande välkomnande utan en rymdflotta i spillror som håller på att förlora allt. Kan en tonårstjej, ens med minnen från sitt tidigare liv, verkligen vända galaxens öde helt själv? Rymdäventyr som känns som en modern Ender’s Game.

A Memory Called Empire av Arkady Martine. Tekniskt avancerad Teixcalaaniliimperiet dominerar den mänskliga rymden, styrt av en ritualtyngd byråkrati. Mahit Dzmare kommer från en liten gruvkoloni, och sänds till denna bysantinska huvudstad som ambassadör, med den förre (hastigt avlidne) ambassadörens virtuella medvetande inplanterad i ett chip i hjärnan. "Barbaren" Mahit måste lära sig behärska etiketten och det politiska spelet, för mordet på ambassadören avslöjar en farlig härva av intriger, som hotar henne och allt imperiet berör.

TILL MAGISKA VÄRLDAR

Cinderella Is Dead av Kalynn Bayron. Tvåhundra år efter Askungens liv, har baler där flickor hittar sin framtida make blivit tvång. Sophie, som är förälskad i sin bästa väninna, vägrar dock att giftas bort med en man och rymmer. Under flykten börjar hon ana att den välkända sagan inte är så entydig som det berättas, och när hon möter Askungens ättling uppstår snart tycke. Kan dessa två unga kvinnorna ta reda på vad som verkligen hände och befria landets kvinnor ur det förvridna lyckliga slutet? En smart, lesbisk twist på den klassiska Askungesagan 

House of Earth and Blood av Sarah J. Maas. Bryce Quinlan är halv-fae och 100%  partyprinsessa! Festnatten slutar dock i ett blodbad, när demoner angriper och mördar alla utom Bryce. På grund av de magiska härskarnas fördomar, får en människa från en rebellorganisation skulden. Två år senare dricker Bryce inte längre för festen, utan för att bedöva minnena. Men så börjar en mördare härja i staden, en mördare vars kännetecken är oroväckande lika den där nattens… Rikt världsbygge och het romans, i Maas maffigaste bok hittills.

The Midnight Bargain av C.L. Polk. I en värld likt regency-erans England föds Beatrice Clayborn med magiska krafter som hon drömmer om att bemästra. Men hennes familj har ekonomiska trångmål och hoppas att hon kan gifta sig rikt. Gör hon det, kommer dock hennes magi spärras för att skydda hennes ofödda barn. I hemlighet smider hon planer om att ingå ett avtal med en ande och bli en mästerlig Magus, och sedan använda sin kraft till att hjälpa familjen med pengar. Men när hon möter ett par spännande syskon, uppstår vänskap med systern och en förödande kärlek till brodern. Sliten mellan plikten, magin och kärleken, måste Beatrice hitta sin egen väg.

I VÅR VERKLIGHET  – NÄSTAN

The Invisible Life of Addie LaRue av V.E. Schwab. 1714 på franska landsbygden, ingår unga Adeline LaRue ett avtal med djävulen för att fly sin kvävande existens och äktenskapet hon inte står ut med. Hon får odödlighet, men priset är högt: ingen minns henne, inte ens hennes närmaste familj och så fortsätter det genom århundraden. Addie LaRue påbörjar en kringflackande existens, där stölder och bedrägerier faller sig lätt för henne, och konstvärldens skatter blir en tröst. Endast djävulens årliga besök är beständigt. Men en dag, i en bokhandel i New York, blir hon plötsligt sedd och nu känns det som om livet kan börja om – men först måste hon möta ödet hon flytt från i tvåhundra år. Känslosam och vacker bok som får toppbetyg av oss.

Nattavaara av Thomas Engström och Margit Richert. Klimatförändringar härjar och allt fler flyr de sönderfallna delarna av södra Sverige, till republiken Nordmark, där Kiruna är huvudstaden. Här är somrarna är svalare och livet funkar fortfarande hjälpligt. Vi möter invånarna i Nordmark, bland dem: Erik, som försöker behålla föräldragården, Marja som efter att hennes hem överfallits i desperation slår följe med plundrarna och vicejarlen Hartman, den egentlige hjärnan bakom Nordmarks socialistiska samhälle. En norrländsk dystopi som förstår miljön och erbjuder engagerande figurporträtt.

The Wandering av Intan Paramaditha. Du börjar som rådvill engelskalärare i Jakarta och sluter ett demoniskt avtal för att komma undan. De magiska röda skorna låter dig resa jorden runt, men Dina val avgör om du blir turist, papperslös migrant, mördare eller mor. Landar du i Amsterdam, Tijuana, San Fransisco, Los Angeles eller Berlin? Friheten hägrar, men världen är full av gränser. Indonesisk välj-din-egen-väg roman som blandar magisk realism med intressant globaliseringskritik.


Kommentarer

Nyhetsbrev