Sommarläsare typ 4. Ta dig an klassikern

Publicerad: Måndag, 7 augusti 2023, Skribent: Linnéa

En bok alla hört talas om. Kanske har du sett filmen baserad på den, läst andra berättelser som den inspirerat. Men trots intresse har klassikern blivit liggande i att-läsa högen. Många prövar klassiker under sommaren. Semesterlugn och miljöombyte erbjuder ro tid att läsa originalberättelsen och förstå varför en bok förblir populär hos så många!  

Kristen Lopez- But Have You Read the Book? 

Klassiker är klassiker av en anledning, de är omtyckta av många och över en lång tid. Det är inte konstigt då att många av dem görs till film. Men ibland blir filmen större och mer populär än boken som då nästan faller i glömska. I boken But Have You Read the Book? Får vi en lista där boken kom först där hon beskriver filmerna har inspirerats av böckerna, ibland följer de texten till punkt och pricka och andra gånger har det tagits många friheter med manuset. Hur många av böckerna har du redan läst och vilka titlar blev du förvånad över att det var en bok först!? 

Michael Crichton – Jurassic Park 

Få är det som inte sett filmen Jurassic Park (har du inte det, har du lyxen att fortfarande kunna läsa boken innan du ser filmen). Ägaren till temaparken Jurassic Park har kommit på en metod för att återuppliva dinosaurier och optimistiska planer över hur de ska kontrolleras. Tre experter bjuds in till ön den nya temaparken är byggd på, men allt ägaren vill ha av dem är en klapp på axeln över ett välgjort jobb och ett expertutlåtande om att det är okej att blanda dinosaurier och nyfikna människor. Experterna är däremot med rätta skeptiska och vi får genom boken läsa deras förklaringar varför baserat både på biologi och kaosteori. Mycket riktigt börjar planerna snart falla isär och kampen för att ta sig levande från ön börjar.  

Richard Matheson – I Am Legend 

I am Legend är en ryslig vampyrklassiker. Robert Neville är den sista människan på jorden. Men han är inte ensam. Alla andra - varenda man, kvinna och barn har förvandlats till vampyrer. Och alla törstar efter hans blod... På dagen spenderar Robert sin tid med att jaga och döda vampyrerna men på natten är rollerna ombytta. Finns det någon mening som sista person på jorden att kämpa vidare? För Robert lever trots alla bevis på motsatsen hoppet vidare om att det någonstans där ute finns fler personer kvar, vågar han ge sig ut för att hitta dem? 

Vampyrerna i Mathesons tolkning har en väl genomtänkt bakgrund i hur de har uppstått som inte heller låter helt omöjlig, vilket är en av de bidragande faktorerna till att boken blir extra läskig! 

Astrid Lindgren – Mio, min Mio 

Astrid Lindgren har skrivit många klassiker men Mio min Mio är en av hennes mest spännande och rysliga äventyr! 

Bosses mamma är död, sin pappa har han aldrig träffat och hans fosterföräldrar tycker att han mest är till besvär. Inte konstigt då att Bosse drömmer sig bort och om att ha en lika bra pappa som sin kompis Benka. En dag får han sin dröm uppfylld, med hjälp av ett gyllene äpple och en ande i en flaska förflyttas Bosse till Landet i fjärran. Där hittar han sin fader konungen som har letat efter Bosse i nio år! Men allting är inte frid och fröjd, över bron finns Landet utanför där Riddare Kato sprider sitt mörker. Bosse vars namn visar sig egentligen vara Mio tar sig tillsammans med sin nya vän Jum-Jum an uppdraget att befria Landet utanförs befolkning från Riddare Katos grymma styra. 

Philip Pullman – His Dark Materials 

Den kompletta trilogin His Dark Materials, en ungdomsbok - eller kanske snarare allåldersbok om Lyra, en ung flicka som växer upp bland de lärda i Jordan College i Oxford.  

En dag hör hon en viskad konversation om en ovanlig partikel som hittats långt upp i norr, med förmågan att knyta samman hela universum. Lyra följer med på resan norrut till ett landskap där faror lurar överallt. Hon kastas in i en kamp mellan de som vill använda partikeln och de som vill förstöra den, föga anande att hon ensam är den som kan avgöra kampen. Oavsett vilken sida hon väljer kommer hon att behöva förråda en närstående. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev