Skräcknyheter

Publicerad: Torsdag, 26 augusti 2021, Skribent: Annie

Det finns dom som älskar sommaren och allt vad det innebär. Sol, bad, picknick och sena kvällar på balkongen. De kanske desperat klänger sig fast vid sommarens sista dagar - envisas med att gå runt med solglasögon och lämnar jackan hemma medan de sitter ute och huttrar för “det är ju faktiskt inte SÅ kallt, det är fortfarande augusti.” Sen finns det sådana som undertecknade, som inte kan bärga sig inför hösten. Raggsockorna är redan framtagna, det har redan börjat spanas på nya teer och läslampan ovanför fotöljen har fått ny glödlampa. För hösten är tiden för gosig, spännande, nervkittlande skräck. Så om ni inte redan har jobbat upp er skräckboksarsenal kan ni spana in någon av dom här som finns på våra nyhetshyllor. 

Chasing The Boogeyman av Richard Chizman är en metafiktion och en tvättäkta blanding mellan true-crime och skräck. Sommaren 1988 börjar de lemlästade kropparna av några av stadens flickor dyka upp. Utifrån de groteska bevisen börjar polisen misstänka att en seriemördare härjar fritt i den annars lugna lilla staden. Snart sprider sig rykten att det som förföljer stadens unga flickor inte är mänskligt, medan polisen och FBI är fast övertygade om att de har att göra med en galning. Richard Chizman har precis gått ut college och återvänder till sin hemstad precis när utegångsförbudet har trätt i kraft och grannarna har börjat samverka för att skydda sig. Medan han försöker planera sitt bröllop och kicka igång sin författarkarriär dras han plötsligt in i utredningen, och snart befinner han sig mitt i händelsernas förfärliga epicenter. Inspirerad av de skräckinjagande händelserna skriver han en personlig berättelse om mördarens framfart och de mystiska omständigheterna som omger de groteska morden. Chizmar berättar trovärdigt om ett småstadsmord som man skulle kunna höra om i valfri true-crimepodd, och frågorna om vad som är sant och vad som är fiktion stannar med läsaren under hela berättelsen. Full med blinkningar till gamla skräckfilmer är Chasing the Boogeyman en nervkittlande och blodig berättelse som kommer hålla läsaren i järngrepp.

Vill man istället ha något lite mystiskt kan man vända sig till Amanda Masons Wayward girls som hoppar mellan 1976 och nutid. Vid 1976 flyttar Lucy och hennes familj till Yorkshires hedar med målet att få ett enklare liv, men blir istället utfrusna och isolerade av grannarna. När Lucy, eller Loo som hon kallas då, plötsligt befinner sig i mitten av en klassisk hemsökelse - knackningar på väggarna, trasiga möbler och en röst som talar genom Loo men som inte är hennes egna - kallas ett paranormalt team dit för att hjälpa familjen. Flera år senare får Cathy, Lucys numera dementa mamma, ett brev från en av döttrarna till forskarna som försökte lösa mysteriet i Lucys gamla barndomshem. Motvilligt måste Lucy återvända till Yorkshires hedar och återigen ställas inför det som skedde för flera år sedan och som hon har velat lägga bakom sig, men måste återigen ställas inför frågan om vad som egentligen hände för alla de de där åren sen. Amanda Masons debutroman Wayward Girls är en atmosfärisk och kittlande berättelse om ett olöst mysterium. Trots att den utspelar sig i skorrande värme har den lyckats fånga en gotisk, kylig kuslighet och lämnar en sån där kittlande obekvämhet vid läsningen.

Om du är ett fan av tidig Stephen King, som Pet Sematary eller Salem’s lot, är det högst troligt att du kommer uppskatta Chuck Wendigs Book of Accidents. När Nates pappa dör lämnar han efter sig en sista gåva till sin son: Nates barndomshem. Nate, som nu är gift och som har försökt gå vidare från trauman åsakade av sin far, återvänder, efter mycket övertalning, till barndomshemmet tillsammans med Maddie och deras son Oliver för att fly undan storstadens oljud. Maddie bär också med sig trauman från barndomen; hon såg något som hon inte skulle ha sett medan hon satt på sin barnkammare och gjorde dockor. Men det tar inte lång tid innan märkliga saker börjar ske i Nates gamla barndomshem, både på natten och under dagen. Något ondskefullt och hungrigt vandrar i tunnlarna och i bergen i det lantliga Pennsylvania. Och nu börjar händelserna som skedde för längesedan återupprepa sig - men nu händer det med deras son, Oliver. När Oliver möter en underlig pojke med hemligheter och smak för mörk magi har han ingen aning om att det som kommer hända kommer att utsätta hela familjen i en kamp mellan det onda och det goda. Med fokus på relationer och familjedynamik skapar Wendig en berättelse full med det mesta; överlevnadsskräck, kusligheter, psykologiskt, Lovecraftianskt och kroppskräckligt. Det är spöken, seriemördare, empater och magi, och i sann Wendig-anda: en berättelse man inte kan lägga ifrån sig lätt.

Så gosa upp er, och skyll helst inte på mig om ni inte kan sova efter läsningen. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev