Skräck är bäst på sommaren!

Publicerad: Tisdag, 26 juli 2022, Skribent: Lina

Okej, det är inte riktigt sant. Skräck är alltid bra, men olika årstiden kräver olika sorters skräck. Sommaren är för de lätta böckerna, inte bara lättlästa, utan de som är lätta att bära runt på. Värmen tycks också påverka koncentrationsförmågan, så kortare, rakt-på-sak-böcker, men som samtidigt är bra så att det blir omöjligt att sluta läsa även om de där andra personerna på stranden är irriterade och högljudda. Det finns mycket sådan skräck och här är några av våra favoriter.

THE BALLAD OF BLACK TOM av Victor Lavalle
Inspirerad av HP Lovekrafts i högsta grad rasistiska “The Horror at Red Hook” skriver Lavalle om rasismen i 20-talets New York. Han gör det utan att tappa det som gjorde Lovecrafts skräck bra och utan att blunda för problematiken i den. Så en kort bok full av skräck, mysterier, monster och galenskap.

THE SILENT COMPANIONS av Laura Purcell
Det är ett klassiskt upplägg, en ung kvinna gifter sig och flyttar till den äldre mannens ödsliga hus på landet, men han hinner dö innan hon hunnit fram. Sedan är hon ensam bland främlingar i det ödsliga huset där saker inte verkar stå helt rätt till. Det må vara en historia vi läst förut, men Purcell gör det mycket bra och om inte annat kommer ni googla på ”Silent Companions” och förfäras efter att ha läst den.

NEAR THE BONE av Christina Henry
Mattie har, såvitt hon minns, alltid bott i bergen med sin man William. Det är precis så illa som det låter. Sedan upptäcker de att det finns ett rovdjur i området och när de kommer folk för att jaga rovdjuret börjar problemen på riktigt. Så det är både en moster- och en flykt-historia i ett. Henry har en fantastisk förmåga att kombinera sagoaktigt obehag, panik och skräck i sina böcker. Det här är inget undantag.

FELLSIDE av M.R. Carey
Jess Moulon vaknar upp, anklagad för mord på hennes tioårige granne, och har inget minne av vad som hänt. Hon förflyttas till fängelset Fellside där hon dels behöver hantera vad hon är anklagad för, sociopatiska medfångar, korrupta vakter, samt spöken och andar. Carey har redan tidigare visat sig bemästra skräck även under torr byråkrati och han gör det igen med Fellside.

BOOK OF THE BAKU av R.L. Boyle
Sean placeras hos sin morfar, en författare som han aldrig tidigare mött, efter en händelse som lämnat honom stum. Det är ett helt annat liv än han är van vid och lagom när han börjar vänja sig hittar han de noveller hans morfar skrev just efter hustruns död och gav ut i boken ”The Book of the Baku”. Baku är en drömätare och när morfadern drar sig undan till sitt skrivarskjul börjar Bakun dyka upp i Seans verklighet.
Det är en helt fantastisk hjärtskärande debut från R.L. Boyle och en av de bättre skräcknyheterna förra året bjöd på.

WE HAVE ALWAYS LIVED IN THE CASTE av Shirley Jackson
The Haunting of Hill House i all ära, men det är inte det enda bra Shirley Jackson har skrivit, och av någon anledning känns den här mer somrig. Merricat, den yngsta systern, satt inte till bords den där kvällen hennes syster av misstag (?) förgiftade hela familjen och det är hon som är berättaren om livet i slottet sex år efter den middagen. Men också om hur det är att leva kvar i den lilla byn. Det är karaktärsdriven psykologisk skräck när den är som bäst.                                                                             

THE LIBRARY AT MOUNT CHAR av Scott Hawkins
En förmodad Gud dör och hans kidnappade människobarn kommer tillbaka till vår värld för att utkämpa striden om vem som ska få ta över hans bibliotek. Carolyn är ett av dem och även om hon inte minns mycket av hur det var att vara en vanlig människa så är hon beredd att ta striden där den råkar vara för att få kontroll över skapelsen. En vansinnig och mycket underhållande bok.

TENDER IS THE FLESH av Agustina Baz
Ett virus har dödat planetens alla djur och människor har därför blivit kannibaler, fast de kallar sig inte det. Och de som slaktas på slakterier kallas inte människor. Som protagonisten konstaterar i boken, ”Det finns ord som döljer världen.” Själv jobbar han på ett slakteri och den moraliska dualiteten blir kvävande i denna välskrivna, otäcka och provokativa bok.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev