Simpsons på scen i Göteborg

Publicerad: Onsdag, 6 april 2022

Vad händer om du korsar en välkänd tecknad tv-serie med civilisations fall? Om du frågar Göteborgs Stadsteater så resulterar detta i en teaterpjäsen som bär namnet Mr Burns. Lördag den 9 april har denna unika och underhållande pjäs Sverigepremiär på en av stadsteaterns scener.

Vad är då detta för teaterföreställning? Manuset till Mr Burns är skriven av den amerikansk dramatikern Anne Washburn och kan nog enkelt beskrivas som en postapokalyptisk och nästintill galen teaterföreställning i tre akter. Det moderna samhället har kollapsat till följd av att flera kärnkraftverk har exploderat. Människan står nu helt utan elektricitet och drivs ut i skogen på jakt efter föda och på flykt undan radioaktiva ämnen. Runt en värmande lägereld samlas några överlevare. I ett försök att, för en stund, glömma bort sin hemska tillvara börjar de tillsammans återberätta ett klassiskt avsnitt ut den tecknade tv-serien The Simpsons. Replikerna blir snart till mantran som sprider sig som en tröstesång över landet. Snart turnerar mängder av teatersällskap land och rike runt med sin tolkning av vad som hände när Homer, Marge, Bart, Lisa och Maggie fick fly sitt hem undan Sideshow Bob.

Denna föreställning bjuder in åskådaren till en underhållande och skruvade mix av ödesmättad katastrof, svart humor och musikal. Allt i en och samma föreställning. Manuset tar upp ämnen och rädslor som kanske ligger bortträngda i medvetandets mörker. Exempelvis lyfter pjäsen frågan om kärnkraftens risker och vad som skulle kunna inträffa om det som inte får hända faktiskt händer. Men pjäsen visar även på teaterns förmåga att ta sig svåra frågorna och paketera en ödesmättad fråga på ett ironiskt och underhållande sätt.

Mr Burns har (sedan 2012) spelats på mängder av teatrar i USA och även i London, men detta är första gången föreställningen sätts upp i Sverige. Pjäsen har Sverigepremiär på Göteborgs Stadsteater nu på lördag (den 9 april) och spelas fram till lördag den 14 maj. Biljetter till förställningen finner du HÄR.

Värt att nämn är att Göteborgs Stadsteater, för att fira denna Sverigepremiär, får ärofyllt besök av Anne Washburn. Anne kommer bla. medverka under ett publikt panelsamtal som äger rum strax innan premiärföreställningen. Medverkar under samtalet gör även samtalsledare är Sisela Lindblom (dramaturg och översättare) och föreställningens regissör Nora Nilsson. Mer information och biljetter finner du HÄR.

Vill du ta möjligheten att vinna biljetter till denna föreställning? Tillsammans med Göteborgs Stadsteater tävlar vi just ut två biljettpaket till denna postapokalyptiska pjäs. Två personer kommer vinna biljetter till sig själv och en vän. Tävlingen äger rum på vår Facebook-sida och avslutas kl. 12.00 på fredag den 8 april. Klicka dig vidare HÄR för att delta


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev