Simon Stålenhags Passagen

Publicerad: Måndag, 4 december 2017
Skribent: 
Gunilla
Titel: 

Simon Stålenhag har kommit ut med en ny stilig bok, den här gången minst lika mycket en sf-roman som en konstbok. Passagen heter den, och utspelar sig i USA under ett 90-tal som inte riktigt är det vi minns. En tonårstjej och en robot reser tillsammans genom ett bitvis ödelagt landskap. Ett krig har rasat. Döda människor med märkliga hjälmar på huvudet ligger där de fallit. Väldiga, robotlika monster rör sig i dimman. Vår huvudperson Michelle begrundar sitt förflutna och tänker på brodern Skip; han genomgick flera svåra operationer och betydde mycket förhenne. Poetiskt och spännande om civilisationens gränser!

Passagen är Simons tredje bok. Den första hette Ur Varselklotet och utspelade sig i ett alternativt svenskt 80-tal där Slingan, en väldig partikelaccelerator, hade byggts på Mälaröarna. Den träffsäkra skildringen av en barndom bland lovikavantar och Televerket-bilar, kombinerad med främmande och skrämmande robotar och maskiner skapade en unik stämning och boken blev en stor succé. Uppföljaren Flodskörden var en direkt fortsättning på Ur Varselklotet, men flyttade fram handlingen till att svenskt 90-tal som aldrig var.

För den som själv vill skapa något i Simons värld finns rollspelet Ur Varselklotet, där rollpersonerna är barn eller tonåringar. De ställs inför mysterier knutna till partikelacceleratorn i Mälardalen (eller till en liknande anläggning i USA). Spelet rekommenderas till alla som gillar tv-serien Stranger Things, stämningen är liknande och reglerna väl avpassade för att skapa roller på gränsen mellan barn och nästan vuxna.

 

 

 

 

Utgåvor av Passagen

Inbundet album
Fria Ligan (2017)
349 kr Läs mer

Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.