Signerade boktips

Publicerad: Måndag, 17 december 2018, Skribent: Gunilla

Dagens tips är signerade böcker skrivna av Maths, Gunilla och Michael här på SF-Bokhandeln. Kom in och köp ett signerat exemplar av rymdäventyret Pandemi eller skräckromanen Döden är bara början. Säg till i kassan så får ni en personlig dedikation.

Ett smittsamt virus håller jorden i sitt dödliga grepp, miljoner, kanske miljarder människor måste vaccineras och ingen vet när pandemihotet är över. Inga rymdskepp från jorden får angöra Kristallstaden, och inga skepp får vända åter till hemplaneten. Linux och klasskamraterna i Rymdskolan är isolerade i rymden. De saknar föräldrar, syskon och vänner, men det finns alltid något att göra. I Space Arena till exempel, där Linux lag Ödlemännen kämpar mot Andromeda och Cassiopeja om att bli solsystemets första mästare i rymdvärja. Och så anmäler sig Linux tillsammans med Ahmed och Korall till en spel där det gäller att tillsammans med andra lag bekämpa ett pandemiutbrott i en nästan otäckt verklig verklighetssimulering.

Pandemi är fortsättningen på Uttagningen och Kristallstaden. Den är nyskriven, men utges i en över åttahundra sidor (!) tjock samlingsvolym. Kanske skrämmer det bort somliga – en så tjock bok orkar jag aldrig läsa, andra kanske tycker som jag när jag var i bokslukaråldern att ju tjockare bok desto bättre. Men det är stort typsnitt och inte någon kompakt läsning. Och det är spännande och inte alls någon dyster läsning som kanske titeln på boken antyder. Det finns drömmar att drömma om framtiden som  skimrar likt stjärnorna i rymden.

Amanda har erbjudits en ateljé i konstnärshuset Bethanien i Kreuzberg. I Berlin hoppas hon träffa  och lära känna sin brittiska morfar, en man hon tills helt nyligen inte visste fanns. Men morfadern visar sig svår att komma in på livet. Istället lär Amanda känna sin halvmorbror Harlan, en vilsen försäkringsjurist som står med ena foten i London och den andra i Berlin. Samtidigt söker Svetlana Meier, en transkvinna med rötterna i den tysk-kazakiska befolkning som sökte sig till östra Berlin under 80- och 90-talet, efter sin försvunna syster. Karoline, som systern heter, är ihop med Amandas morfar och arbetar dessutom som hans revisor. Nu är hon borta, och Svetlana anar att Clive, som morfadern heter, på något sätt är inblandad.

Döden är bara början är en skräckroman med drag av urban fantasy, i samma anda som tv-seriern Magicians eller Rivers of London-böckerna. Romanen har hämtat inspiration från det svenska rollspelet KULT (nyligen aktuellt i ny utgåva), men går utmärkt att läsa utan att veta något om spelet.Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.