SF i parallella världar

Publicerad: Torsdag, 23 september 2021, Skribent: Gunilla

”Portal-fantasy”, där en dörr leder till en annan verklighet, känner alla till sedan en garderobsdörr visade vägen från ett gråmulet England till Narnia. Inom science fiction dröjde det längre innan idén om parallella världar slog an (även om tidiga undantag finns, som Stapledons Star Maker och Borges The Garden of Forking Paths). Först sedan idén getts en vetenskaplig grund tog skrivandet fart. Det var i slutet av 50-talet som fysikern Hugh Everett presenterade tanken att vi lever i ett multiversum där varje kvantmekaniskt vägskäl skapar två universa – en värld där Schrödingers katt lever och en där den är död. Idén slog aldrig helt igenom inom fysiken, men många författare tog den till sig. Det är ett oslagbart berättartekniskt knep, oavsett hur verkligheten råkar vara beskaffad.

Vi har precis fått in INVISIBLE SUN av Charles Stross, senaste delen i serien Empire Games, som hämtar inspiration från kalla krigets parallella verkligheter. Världen består av ett oändligt antal tidslinjer, som divergerat vid olika punkter. Böckerna utspelar sig i fyra av dem och kretsar kring kriminella klaner och myndighetsagenter som rör sig mellan parallellvärldarna. Som alltid hos Stross är det högt underhållningsvärde och många kul idéer. 

Fler parallella världar:

STAR MAKER av Olaf Stapledon
Trodde ni att ingen bok kunde spänna över ett större område än Stapledons andra mästerverk, Last and First Men, en historiebok över 2000 miljoner års mänsklig utveckling? Icke då. I Star Maker överträffar Stapledon sig själv och ger oss vårt universums historia, samlat på 272 (poetiskt vältaliga) sidor. "One night when I had tasted bitterness I went out on to the hill", börjar boken, och därfrån tar oss Stapledon på en hisnande resa genom tid och rum.

ANATHEM av Neal Stephenson
Fraa Erasmas har växt upp bakom murarna i Saunt Edhar, ett enormt stort 3400 år gammalt kloster, en tillflyktsort för forskare och filosofer undan den oförutsägbara "sekulära" världen. Den statiska världen skakas om i grunden när ett främmande rymdskepp dyker upp. Det finns (förstås, eftersom jag nämner boken) en koppling till andra universa och Everetts tolkning av kvantmekanikens ”vägskäl” diskuteras grundligt i romanen.

THE PERIPHERAL av William Gibson
En bok som berättar i två tidsplan om drönare, telenärvaro, 3D-skrivare, kleptokrati, en stundande klimatkatastrof och amerikansk fattigdom. Första boken av två. Flervärldstolkningen är ett ännu tydligare tema i uppföljaren AGENCY.

THE LONG EARTH av Terry Pratchett & Stephen Baxter
Menige Percy Blakeney vaknar ur medvetslösheten på västfronten 1916. Men, han ligger inte i en skyttegrav, täckt av lera och blod, utan på en gräsmatta. Fåglarna sjunger och vinden susar i trädens grenar. Hundra år senare undersöker polisen Monica Jansson en utbränd fastighet i Wisconsin, USA. Det förstörda huset har tillhört en forskare som vissa ansåg var galen. Monica hittar en märklig apparat, en låda fylld med elektroniska komponenter och... en potatis. Det är prototypen till något som kommer förändra världen för alltid.

THE CITY AND THE CITY av China Miéville
Kafka, Philip K Dick och Raymond Chandler nämns av förlaget när de försöker beskriva den här mörka deckaren från två världar. Kroppen efter en mördad kvinna hittas i den sönderfallande staden Bes el, i utkanten av Europa. Fallet hamnar hos polisinspektör Tyador Borlu. Mordutredningen frilägger trådar mot diverse märkliga konspirationer och Borlu befinner sig snart i livsfara. Han måste resa över en mycket säregen gräns till en annan stad, lika säregen som hans hemstad.

A MAN LIES DREAMING av Lavie Tidhar
Många av Tidhars romaner bollar med parallella verkligheter, kanske tydligast i Unholy Land, som vi tyvärr inte har inne just nu. Berättartekniskt passar tekniken hans utforskande av förintelsen och Israels problematiska historia. A Man Lies Dreaming är en alterntivhistorisk roman, men med en ovanlig parallellvärlds-förveckling. Titelns drömmande man heter Shomer och är fånge i koncentrationslägret Auschwitz. Han drömmer om en privatdetektiv i London, i en verklighet där nazisterna aldrig tog makten i Tyskland. Vi inser snart vem detektiven är, men mysteriet har fler bottnar än så.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev