Sandman drömmer igen

Publicerad: Fredag, 4 november 2022, Skribent: Linda

Neil Gaiman twittrade en stämningsfull liten teaser om att Sandman förnyats och att "drömmen fortsätter", och för de av oss som läst seriealbumen är det ju givet at det finns en mängd historier kvar att berätta om The Endless och att första serien bara var en introduktion till det rika universum Gaiman skapat. Lucifer, och många fler, väntar fortfarande på Morpheus. Och vi väntar på att få möta hela det brokiga persongalleriet igen!

Tv-serien lyckades med konststycket att både göra gamla Sandmanfans nöjda och dra in en helt ny publik som missat, eller inte ens var födda när serien gavs ut, så det kommer en helt ny generation som får en inkörsport till Sandman. 

Något satum för nästa säsong har inte släppts men förhoppningsvis kommer den 2023 och det lämnar ju massor av tid att läsa ikapp. Tv-serien har uppdaterat berättelserna för vår tid men med en enorm fingertoppskänsla och med Neil Gaiman själv vid skrivarrodret och kärnan, det som har gjort Sandman så älskad, finns kvar helt intakt. 

Dream, även känd som Morpheus och tusen andra namn, är en inkarnation av De Ändlösa, universella principer bortom gudar och demoner. Familj består av Destiny, Death, Dream, Destruction, Desire, Despair och Delirium, som vi alla möter. Men i centrum för vad som skulle bli tio seriealbum, samt ett antal spin-offs, står Morpheus, Drömmarnas Konung och en inkarnation av själva förmågan att drömma. Hans hand vilar över poeter, legender och profeter, i hans rike uppstår och bleknar gudar, och likt så många drömmar är han passionerad, ibland skrämmande, ibland givmild och både evig och föränderlig.

Början på Sandman står fortfarande rotat i DC Comics, och är en blandning av skräck, ockulta idéer och superhjältar. Vi möter John Constantine och medlemmar ur Justice League, gamla skurkar dyker upp (och ställer till riktigt ruskiga saker; kapitlet ”24 Hours” där Dr Destiny tar kontroll över en snabbmatsrestaurang ligger ofta på topplistor över det mest skrämmande seriekapitlet någonsin), men allteftersom serien går, ändras fokus till att handla om myter och det mänskliga mötet med det storslagna i berättelsens kraft. Morpheus växer långt bortom det mänskliga, till och med övermänskliga, med sina krafter. Vi får i många små fristående berättelser se honom som en fjärran figur, som bara snuddar vid vanliga liv, och ingjuter dem med ett ögonblick av magi.

Men Gaiman och ett stort team av skickliga tecknare lyckades också med det fantastiska tricket att göra drömmarnas konung till en person. En ibland dåraktig person som brydde sig om världen, om de små drömmarna, som fruktade förändring och längtade efter kärlek, men inte kunde acceptera förändringar. Döden, hans syster, visade sig vara full av värme och förståelse, och av alla syskon är det varken Förstörelse eller Förtvivlan som visade sig vara mest skrämmande. Utan det är Åtrå, representerad som en underskön androgyn person alla vill ha, och yngsta systern Delirium (som en gång var Glädje) som står människorna närmast, och därmed också är de mest hänsynslösa.

Sandman är en storslagen berättelse, som utnyttjar seriemediet till fullo, och vågade ge sig in på obruten mark. Tanken på att fånga den med skådespelare, i en TV-ruta känns helt orimlig… men samtidigt så trodde ingen 1989 att man kunde skriva episka berättelser som besökte Helvetet, ålderdomshem, en vanlig död och så många historiska och mytologiska platser i serieformat.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev