Samarbetsspel

Publicerad: Onsdag, 18 mars 2020, Skribent: Petter

I en märklig tid av karantän och isolering kan det lätt bli så att tristessen kommer som ett brev på posten. David har därför passat på att tipsa om några favorit-sammarbetsspel för två eller fler spelare: 

”I Forbidden Desert ska 2-4 spelare hitta alla skatter i en öken innan sandstormen begraver allt, för att det är en relativt liten ask med ett vackert spel som går ganska fort att spela, nästan alltid under timmen. Svårighetsgraden kan man variera själv, så nybörjare kan spela på lättaste svårighetsgraden för att senare öka den aningen i takt med att självförtroendet växer.

The Grizzled är ett på många sätt gravallvarligt spel. Handlar om att du och dina kamrater är fast i skyttegravskriget på västfronten under första världskriget, och ska klara er från fiendekulor, det egna artilleriet som skjuter snett och även försöka hindra sig själv och de andra från att bli galna. Baseras på spelmakarens farfars memoarer, och för att ge lite extra tyngd åt allvaret dog illustratören i den ökända Charlie Hebdo-attacken för några år sedan. Spelet är trots det kul på grund av sin fina känsla för kamratskap och även galghumorn.

Vill du ha ett storslaget äventyr med figurer som blir bättre från speltillfälle till speltillfälle, döda monster i grottor och hitta magiska artefakter och vapen för att slutligen rädda världen? Har du dessutom mycket tid att lägga på spelet? Då är Gloomhaven för dig. Stor ask som väger 10 kg, och kostar över tusenlappen. Men är det grottkrälande och monsterslaktande som ligger varmt om hjärtat är det bästa spelet för det, bortsett själva förberedelsefasen: det brukar ta åtminstone 40-60 minuter från det att man öppnar asken till att man kan börja spela, för att det är så mycket pluppar och spelplaner som behöver ordnas inför spelsessionen.

Pandemic är alltid aktuellt, där spelarna är smittskyddsexperter som reser världen över för att hindra spridningen av olika sjukdomar. Ett ganska svårt spel att vinna över, men reglerna i sig är inte så knepiga.”


Kommentarer

Nyhetsbrev